Москва разхлабва мерките след изказване на Путин, че пикът на пандемията е преминал

Жителите на руската столица - 12.7 милиона, ще могат да излизат за разходки от 1 юни при определени условия

19:20 | 27 май 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Москва се подготвя да облекчи мерките срещу разпространението на коронавируса, които бяха въведени в края на март, тъй като броят на новозаразените продължава да се понижава, съобщава Bloomberg. Руският президент Владимир Путин заяви във вторник, че страната вече е преминала пика на пандемията.

Жителите на руската столица - 12.7 милиона, ще могат да излизат за разходки от 1 юни, като ще трябва да се придържат към определени разписания, по думите на кмета на Москва Сергей Собянин, който участваше във видеоконференция с Путин в сряда.

Търговците на дребно в града и някои компании от сектора на услугите също ще могат да възобновят дейност.

Много от жителите на Москва останаха по домовете си за почти два месеца, като им беше разрешено да излизат само до местните хранителни магазини и аптеки или за да разхождат домашните си любимци.

Броят на новозаразените в руската столица и на приетите за болнично лечение вследствие на коронавируса се е понижил с почти 40% от 12 май насам, когато Путин отмени нареждането жителите на цялата страна да останат по домовете си, стана ясно още от изказването на Собянин.

Разпространението на заразата се забавя в Москва, като 2140 са потвърдените нови случаи на заразени за последния ден - което е спад спрямо достигнатия пик от 6730 новозаразени на 7 май. Нареждането жителите да останат по домовете си и затварянето на ресторанти, барове и повечето магазини за търговия на дребно натежа на икономиката на града. На 12 май Собянин позволи на компаниите от производствения и строителния сектор да възобновят дейност.

След прекратяването на националната блокада Путин позволи на отделните регионални лидери да решат дали да разхлабят ограниченията срещу разпространението на Covid-19. Той се срещна със Собянин ден, след като нареди подготовката за парада за Деня на победата, да бъде продължена и насрочи дата за провеждането му в края на юни.

Кремъл се стреми да ограничи щетите от пандемията на фона на понижението на икономическата активност в страната след въвеждането на мерките на национално ниво.

Русия се нареди на трето място по брой на заразени с коронавируса в глобален мащаб през уикенда след САЩ и Бразилия с над 370 хиляди случая.