Путин нареди провеждане на Деня на победата, Русия била преминала върха на пандемията

Москва и други градове трябва да организират отложените паради за Деня на победата на 24 юни

18:59 | 26 май 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия е преминала пика на пандемията от коронавирус и нареди възобновяване на подготовката за военните паради, отбелязващи 75-годишнината от победата във Втората световна война, съобщава Bloomberg.

Москва и други градове трябва да организират отложените паради за Деня на победата за 9 май на 24 юни, „като се има предвид, че ситуацията в страната като цяло, в повечето региони и въоръжените сили е стабилна и че на много места се стабилизира след пикa на заразата “, каза Путин пред министъра на отбраната Сергей Шойгу във видеоконференция във вторник.

Кремъл беше планирал особено грандиозни чествания за 75-годишнината тази година, преди Путин да бъде принуден през април да отложи общонационалните събития заради разпространението на коронавируса.

С намаляването на икономическата активност на Русия с една трета по време на двумесечно национално блокиране, за да ограничи разпространението на епидемията, Кремъл сега се стреми да ограничи негативните ефекти.

Скоростта на нарастване на заразените с коронавирус се забавя в Русия, като през уикенда страната падна на трето място по брой на установените случаи в световен мащаб след Бразилия и САЩ. Броят на диагностицираните в Русия нарасна с 2.5% през изминалия ден до 362 342 случая, а броят на починалите е достигнал рекорд за ден – 174 до общо 3807.

Кремъл обмисля провеждането както на парада, така и на референдум, който би отворил пътя на Путин да остане на власт до 2036 г., съобщи сайтът RBC миналата седмица, позовавайки се на четирима неидентифицирани служители.

Икономическият спад поради ограничителните мерки и спадането на търсенето на петрол, основният износ на Русия, доведоха до намаляване на рейтингите на одобрение за Путин.