САЩ включват още 33 китайски компании в черния си списък

Нарушения на човешките права са само част от причините

13:57 | 23 май 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Министерството на търговията на САЩ оповести добавянето на още 33 китайски компании и други институции към черния си икономически списък на фона на нарушения на човешките права, в това число и заради дейност в разрез на националната сигурност и външната политика на САЩ“, пише Die Zeit.

Уликите спрямо девет компании касаят консолидирани нарушения на човешките права спрямо мюсюлманското малцинство на уйгурите в Синцзян-Уйгурския автономен район в Западен Китай.

В черния списък са включени и 24 правителствени и търговски организации, уличени в участие в научно-технологичното разузнаване на Китай и съдействие в закупуването на стоки и технологии за военни цели в Китай. Част от фирмите са базирани в континентален Китай, в Хонконг и на Каймановите острови.

Отношенията между САЩ и Китай са обтегнати поради различни конфликти. Освен тлеещата търговската война американското правителство още обвини Китай, че не е успял да овладее коронавирусната пандемия.

Американският президент Доналд Тръмп и други представители на Републиканската партия увеличиха усилията си да представят Китай като виновник, тъй като американската икономика се насочи към рецесия, което застрашава преизбирането на президента. Китай отрече твърденията на Тръмп, че се е опитвал да намали шансовете му на президентските избори през ноември.

Наскоро Тръмп изрази предположение, че китайският лидер Си Дзинпин стои зад “дезинформацията и пропагандната атака в САЩ и Европа”, съобщава Bloomberg.