Проблемите с възстановяването изплуват още преди началото му

Плановете за завръщане към нормалността звучат разумно, но те няма да донесат надеждата за икономически възход

21:34 | 22 май 2020
Снимка: Wei Leng Tay
Снимка: Wei Leng Tay

Възстановяването след коронавирусната криза се сблъсква с проблеми, преди въобще да е започнало. Мерките срещу разпространението на заразата в Азия бяха въведени бързо, но процесът по отмяната им ще е бавен и несигурен. Това означава, че вероятно в рамките на месеци, а може и години, регионът ще се бори да се завърне към нормалността, пише Даниел Мос за Bloomberg.

Плановете за завръщане към нормалността в Австралия, Сингапур и Тайланд звучат разумно на теория, но те няма да донесат надеждата за икономически възход. Тези страни, дълбоко разчитащи на търговията и туризма, остават до голяма степен затворени за външния свят. Местните потребители, потърпевши от съкращенията заради пандемията и намаляването на заплатите, няма да могат да компенсират икономичеката слабост. Фалитите в Сингапур се покачваха дори преди да бъдат въведени строгите мерки срещу разпространението на коронавируса.

В Австралия социалните срещи могат да се подновят, а предприятията могат да отворят отново. Все пак обаче страната остава без чуждестранни туристи, нови международни студенти и имигранти. Именно работниците от чужбина помогнаха за раздвижването на 28-годишния бум, предшестващ пандемията.

В Сингапур основните икономически сектори, включително туризма, ще бъдат сред последните, които ще подновят дейност. Във вторник правителството представи план за разхлабване на мерките срещу коронавируса, които останаха в сила в страната два месеца. Според тях от 2-ри юни училищата ще започнат да посрещат ученици, преустановяват се забраните за семейни посещения, а компаниите, чиито дейности не изискват контакт с клиенти, могат да отворят отново. За момента големите корпоративни събития, както и спортните и културни мероприятия остават забранени. Някои дейности ще бъдат отложени, докато ваксината не бъде създадена или Covid-19 вече не се счита за риск.

Властите в Сингапур заявиха, че приоритизират безопасността на хората и искат да избегнат втора вълна на заразата, която допълнително би забавила възстановяването. Въпреки че опасенията им са оправдани, те идват на висока цена: Сингапур привлече 19,1 милиона посетители миналата година - три пъти повече от собственото му население. Туризмът генерира около 4% от БВП на страната и подкрепя до голяма степен хотелиерския сектор и търговията на дребно. Въпреки това все още самолетите на Singapore Airlines остават заземени. Всичко това допълва мрачните икономически перспективи, като от Citigroup прогнозират икономиката на Сингапур да се свие с 8.5% през тази година.

Състоянието на туристическата индустрия прави оптимизма за перспективите пред икономиката на Тайланд озадачаващ. Залозите на поскъпването на валутата на страната - бата, бяха свързани с очакванията за завръщане на туристите. На фона на затворените граници и тежките икономически щети от пандемията по целия свят обаче е трудно да се очаква скорошен наплив от посетители.

Въпреки че предпазливостта е разбираема, разхлабването на мерките не вдъхва увереност за дълго и стабилно възстановяване. В опит да увеличат потока от хора страните проучват начини да приоритизират посещенията на туристи от държави, които вече са успели да овладеят заразата. Това все пак е някаква стъпка към възстановяването на туризма, но секторът остава далеч от предишните нива.