Тръмп: За САЩ е чест да имат най-много заразени с коронавирус

Според Тръмп общият голям брой на заразени е просто отражение на успешния режим на тестване

08:46 | 20 май 2020
Обновен: 12:36 | 6 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп каза, че е „значка на честта“ САЩ да имат над 1.5 млн. случая на короанвирус – най-големият брой заразени в световен мащаб. Според Тръмп общият голям брой е просто отражение на успешния режим на тестване, съобщава Bloomberg.

“Смятам, че това е значка на честта, наистина е значка на честта“, заяви Тръмп пред репортери по време на заседанието на кабинета в Белия дом във вторник. По думите на американския президент това е оценка за цялата работа, която много професионалисти са свършили.

Най-малко 91 хил. американци са починали от Covid-19 от февруари насам. САЩ са направили 11.8 млн. теста за вируса по данни на Covid Tracking Project, след като правителството закъсня с производството на тестовете. Страната продължава да се сблъсква с недостига на тестове.

САЩ намират случай на всеки 7,8 теста, докато други страни като Нова Зеландия, Австралия и Южна Корея, трябва да тестват далеч по-голям брой хора, за да намерят случай, сочат данните, събрани от Our World In Data.

САЩ има най-голямото известно огнище на коронавирус в света. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията твърдят, че САЩ са направили 11,3 милиона теста, въпреки че Тръмп каза, че смята, че числото е по-близо до 14 милиона.