Китайската риторика на Тръмп е следващият голям риск за развиващите се пазари

Някои инвеститори вече се подготвят за завръщането на политическата риторика като основен риск

11:58 | 19 май 2020
Обновен: 06:17 | 4 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Докато коронавирусът помрачи перспективите пред развиващите се пазари през първата половина на годината, нарастващото напрежение между САЩ и Китай може да доминира през втората половина на годината, пише Bloomberg.

След като икономиките постепенно се отварят, а разработването на ваксина постига напредък, някои инвеститори вече се подготвят за завръщането на политическата риторика като основен риск.

Има предположения, че президентът Доналд Тръмп, който се надява да бъде преизбран този ноември, може да се изкуши да засили критиките си към Китай, за да пренасочи светлините на прожекторите от критиките към него за справянето с пандемията.

Всяко ескалиране на конфликта може да забави възстановяването на световната икономика, да тласне инвеститорите към активи убежища като американските облигации и да укрепи долара. Развиващите се пазари, където капиталовите пазари усещат отслабен интерес, а валутите им продължават да се обезценяват, биха могли да понесат основната тежест на тази промяна.

„Тръмп се нуждае от разсейване от лошото си управление в кризата с Covid-19 и стратегията му изглежда проста“, смята Джулиан Римър, трейдър в Investec Bank в Лондон. Според него ще се повтаря безкрайно безмилостното представянето на Китай като икономически враг.

„Икономистите ще трябва да отчитат лошите двустранни отношения в своите прогнози за растеж за тази година и след това, защото това ще влоши растежа. Пазарите искат V-образно възстановяване, но по-яростната реторика, ще направи кривата на възстановяване по-плоска.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп засили острите си критики срещу Световната здравна организация (СЗО) относно действията ѝ за справяне с пандемията. Той заяви, че финансирането на САЩ ще бъде прекратено за постоянно, ако не бъдат направени нужните реформи.

В писмо от четири страници с множество критики срещу СЗО, Тръмп призовава организацията да покаже независимост от Китай. По този начин американският президент подновява недоволството си от април, което го накара временно да спре финансирането на САЩ за СЗО. Впоследствие Тръмп публикува писмото си в профила си в Twitter.