Виетнам насърчава младите да се женят преди 30

Правителството иска младите двойки да се заемат със семейните дела на фона на застаряващото население в страната

16:17 | 5 май 2020
Обновен: 19:42 | 5 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Премиерът на Виетнам Нгуен Суан Фук подтиква младите хора да се обвържат преди да навършат 30 години и да увеличат раждаемостта, тъй като властите се тревожат за ниската степен на плодовитост в някои части на страната, предава Bloomberg. 

За да насърчи младите, Фук дава насоки на местните власти да предлагат клубове за запознанства и брачни консултанти. Това става ясно от решение, публикувано на правителствения уебсайт. Премиерът насърчава жените да имат второ дете, преди да навършат 35 години. 

Правителството иска младите двойки да се заемат със семейните дела на фона на застаряващото население в страната.  

Виетнамците на възраст между 15 и 64 години представляват 68% от населението, според публикация на уебсайта на Министерството на планирането и инвестициите от декември.  

Тези, които са на 65+ години представляват най-бързо увеличаващата са възрастова група.  

Тя е представлявала 7.7% от населението през миналата година и 6.4% през 2009 г., сочат данни на Виетнамската статистическа служба. 

Правителството също така моли местните власти да създадат пилотни проекти, които да насърчат двойките да имат по две деца - осигуряване на приоритетен достъп до училища, финансова подкрепа за образование и предоставяне на право на собственост върху социални жилища.  

От друга страна, местните власти трябва да обмислят увеличаване на изискванията за „социален принос“ на хората, които планират да се оженят по-късно.  

Населението на Виетнам се е увеличило с 10.4 милиона между 2009 и 2019 г., съобщи министерството. Понастоящем населението на Виетнам е около 98 милиона души, сочат данни, събрани от Bloomberg.