Пътуване в условията на пандемия: Как ще изглежда новото нормално?

Туристически коридори, засилени мерки за дезинфекция и социална дистанция - Европа търси начин да спаси летния сезон

11:28 | 3 май 2020
Снимка: Cesar Rodriguez
Снимка: Cesar Rodriguez

Твърде рано е да се каже кога международните пътувания ще могат да бъдат възстановени - Аржентина например удължи забраната за полети до септември, а британският премиер Борис Джонсън заяви, че не би планувал скоро лятна вакнция, пише BBC.

Какви промени по отношение на пътуванията обаче може да се очакват, след като бъдат отново позволени?

На летището

Много летища вече въведоха мерки за неотложните пътувания, спазвайки изискванията на правителствата. Те включват разпореждания за социална дистанция, дезинфекция на ръцете и усилия за равномерно разпределение на пътниците на терминалите.

В САЩ Администрацията за транспортна сигурност заяви, че пътниците трябва да мият ръцете си за 20 секунди преди и след процеса по проверка на сигурността.

В Хонконг пътниците преминават през дезинфекция на ръцете и дрехите, като според представители на летището по този начин за 40 секунди се убиват всякакви бактерии и вируси по кожата или облеклото.

На международното летище в страната има и автономни роботи, които се използват за дезинфекция, а работата на подобни машини се тества и за приложение в болнични стаи.

Повечето летища обявиха, че ще поставят постери за мерките си и инструкции за пътниците, които да спазват в условията на пандемия.

Джеймс Торнтън, изпълнителен директор на Intrepid, изрази очаквания процесът на преминаване през летищата да отнема повече време заради по-строгите проверки.

Някои стигнаха дори по-далеч - Emirates предлага на пътниците бързи кръвни тестове за Covid-19 на летището в Дубай. Компанията твърди, че тестовете дават резултат в рамките на 10 минути.

В самолета

По всяка вероятност изискванията за предпазни маски ще бъдат валидни както за кабинния екипаж, така и за пътниците в самолетите.

Множество авиокомпании вече обявиха, че са преминали към засилени процеси на дезинфекция, гарантирайки, че поставките пред пътниците, местата им и коланите за сигурност са правилно почистени.

Korean Air вече обяви, че планира да оборудва кабинния си персонал със специални предпазни облекла, ръкавици и маски за лице.

Множество авиокомпании планират да оставят празни средните седалки в самолетите си - поне в началото, след като забраната за пътувания бъде отменена, за да гарантират спазването на мерките за социална дистанция.

В Европа

Европейските туристически дестинации също търсят начини на управление на гостите в хотелите си. Докато ресторантите се опитват да гарантират спазването на социална дистанция чрез подребата на масите на по-голямо разстояние, португалският хотел Vila Gale заяви, че ще предостави материали за дезинфекция и ще замени т.нар. “шведски маси”.

Според Николаос Сипсас, професор по медицина в Атина, “шведските маси” носят голям риск от разпространение на заразата, заедно с басейните, баровете и плажовете. Той добавя, че очаква на плажовете в Гърция да няма множество туристи, да има дистанция между тях.

Други европейски държави вече започнаха да обсъждат идеята за създаването на туристически коридори, които да свържат най-малко засегнатите от пандемията региони и страни членки на Европейския съюз.

Хърватия вече заяви, че вероятно ще предостави възможност за посещения на туристи от Чехия и Словакия на плажовете си това лято.