Ръководителят на Heathrow: Социалното дистанциране не работи на летищата

Броят на пътниците на най-голямото летище в Европа се понижава с 97% през април на годишна база

18:24 | 1 май 2020
Ръководителят на Heathrow Джон Холанд-Кей. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Ръководителят на Heathrow Джон Холанд-Кей. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Мерките за социално дистанциране няма да проработят на летищата, а правителствата ще трябва да договорят международни стандарти, преди пътниците да се почувстват сигурни да пътуват отново, заяви ръководителят на Heathrow Джон Холанд-Кей в интервю за Bloomberg TV.

Броят на пътниците на най-голямото летище в Европа се понижава с 97% през април на годишна база и ще остане нисък, докато ограниченията по отношение на пътуванията бъдат отменени. “Много авиокомпании са изправени пред риска от фалит или национализация, ако индустрията не се завърне към нормалното, преди да бъде открита ваксина”, заяви Хоналд-Кей.

По негови думи социалното дистанциране няма да проработи по отношение на която и да е транспортна система. “Вчера бях на терминалите и проследих спазването на мерките за социално дистанциране при няколко хиляди пътници на ден, които вече са трудни за управление. Така че е невъзможно да има социална дистанция на летище, камо ли в самолета”, посочи Холанд-Кей.

Главният изпълнителен директор направи коментара си, след като GMB - синдикат, представляващ работниците на летището, разкритикува мерките за безопасност, заявявайки, че служителите се опасяват, че ще се заразят с коронавирус от пътници, връщащи се от чужбина.

През последните две седмици трима членове на съюза, работещи на летището, са починали вследствие на коронавирусна инфекция, се посочва в съобщение на синдиката от петък.

Очакванията са авиационната индустрия да се възстанови по-бавно след икономическия спад, предизвикан от коронавирусната пандемия, което накара водещите играчи в сектора да свият възможно най-бързо разходите си. British Airways заяви, че планира да съкрати до12 хиляди служители, а Ryanair планира да намали работната си сила с 3 хиляди души.