Швейцария ще подпомогне две дъщерни дружества на Lufthansa с 1,8 млрд. евро

Авиационната индустрия в страната пострада тежко в резултат на пандемията

20:21 | 29 април 2020
Обновен: 09:27 | 7 юни 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Швейцария иска да подкрепи тежко пострадалата авиационна индустрия на страната. Двете дъщерни дружества на Lufthansa, Swiss и Edelweiss, ще получат гаранции за преодоляване на недостига на ликвидност, заяви правителството. Освен това дейността, свързана с полетите, също трябва да бъде подпомогната. Държавата планира да отдели за средства в размер на около 1,9 милиарда швейцарски франка (1,8 милиарда евро), пише Der Spiegel.

Все още предстои швейцарският парламент да потвърди официално решението си.

"Икономическата инфраструктура на авиационната индустрия е в критично състояние. Дългосрочното прекъсване на международните връзки на Швейцария би довело до значителни икономически загуби за страната“, предупредиха от правителството.

Подкрепата е подплатена със строги изисквания. „Гарантираните от Конфедерацията средства могат да се използват само за швейцарската инфраструктура, а средствата, генерирани в бъдеще, следва да се изразходят предимно за изплащане на ликвидни помощи“, се казва в още в решението на правителството. Това изключва потока на средства в чужбина към компанията майка. Изплащането на дивиденти и вътрешнокорпоративен трансфер също не са разрешени, докато заемите не бъдат погасени напълно.

Lufthansa одобри веднага финансирането в съответствие със задължително уведомление до фондовата борса. С правителствата на Белгия, Австрия и Германия все още протичат интензивни преговори.