Коронавирусът взе поредна жертва в авиационната индустрия

Virgin Australia, в която дял има милиардерът Ричард Брансън, се насочва към банкрут, след като ѝ бе отказана правителствена помощ

15:00 | 21 април 2020
Обновен: 14:57 | 4 юни 2020
Снимка: Brendon Thorne/Bloomberg

Втората по големина австралийска авиокомпания Virgin Australia обедини инвеститори от Близкия изток до Китай, които да ѝ помогнат за бързия растеж и да я предпазят от глобалните трусове в авиационната индустрия. Тази стратегия обаче не можa да спаси превозвача и той се превърна в ранна жертва на коронавирусната пандемия, пише The Wall Street Journal.  

Virgin Australia попълни документи за банкрут във вторник, след като властите ѝ отказаха финансова помощ по време на пандемията, притеснявайки се да използват пари на данъкоплатците за спасяването на компания, в която чуждестранни дружества държат 90% от акциите. Сред инвеститорите в компанията са Etihad Airways, Singapore Airlines, китайският конгломерат HNA и Virgin Group на милиардера Ричард Брансън.

Ситуацията илюстрира предизвикателствата пред правителствата, които се сблъскват с множество призиви за финансова подкрепа от авиационната индустрия. Ако не се намери купувач на Virgin Australia, това ще постави под риск хиляди работни места и ще доближи Qantas Airways до монопол на местно ниво.

Virgin Australia е работодател на над 10 хиляди души и изпълняваше полети до множество дестинации, включително САЩ, Индонезия и Нова Зеландия, когато правителството започна да затваря националните граници в опит да се справи с разпространението на коронавируса.

Компанията, основана преди около 20 години, има над 10 милиона членове в своята програма за лоялност. Представители на индустрията заявиха, че се надяват превозвачът да успее да рекапитализира бизнеса си и да излезе от ситуацията в по-силна финансова позиция.

Случилото се с Virgin Australia е показателно за това колко бързо авиокомпания може да изчерпа средствата си, когато полетите не се изпълняват. Преди около 6 месеца компанията набра над 600 милиона долара на пазара на облигации. В края на март тя заяви, че се нуждае от 863 милиона долара правителствена подкрепа, за да оцелее.

Според анализатори компанията може успешно да използва административния процес, за да намали дълга си и да понижи разходите, въпреки че остава вероятно да ѝ се наложи да съкрати някои от международните си услуги и да намали работната си сила.

Петимата големи чуждестранни инвеститори, както и останалите акционери, ще трябва да изгубят инвестициите си, освен ако не искат да вложат повече средства, смятат анализатори. Авиационният бизнес по света е в криза, а инвеститорите на Virgin Australia вероятно ще предпочетат да запазят средствата си за своите собствени операции.

Трябва да се отбележи, че Virgin Australia имаше своите проблеми още преди коронавирусната пандемия, която доведе до затварянето на граници. През последното десетилетие вътрешните полети и програмата за лоялност носеха добри приходи на дружеството, но то похарчи значителни средства за увеличаване на международните си маршрути и финансирането на Tigerair Australia, твърдят представители на Bell Potter.

Авиокомпанията отчете нетни загуби през шестте месеца до декември, последният финансов резултат, който обяви преди пандемията. На този етап съотношението между нетния ѝ дълг и печалбата достигна 9:1.

“Това не е краят за Virgin Australia и нейната уникална култура”, заяви милиардерът Ричард Брансън. “Искам всички от вас и нашите конкуренти да бъдат сигурни, че сме решени да видим Virgin Australia стъпила отново на крака и работеща скоро”, добави той.