Твърде рано ли е за възстановяване на туризма в Гърция?

Атина се опитва да спаси ключовия летен сезон въпреки коронавирусната пандемия

16:52 | 30 април 2020
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Туристическата индустрия - най-доходоносната за Гърция, очаква загуби за милиарди евро през тази година, което ще тласне 65% от хотелите в страната към банкрут, сочи изследване, цитирано от Deutsche Welle.

Коронавирусната пандемия донесе множество тревоги за правителството в Атина, имайки се предвид, че страната се опитва да се възстанови от продължилата десетилетие финансова криза, която коства една четвърт от брутния ѝ вътрешен продукт.

Според властите слабото фискално възстановяване на Гърция е в опасност. “Прогнозите се преразглеждат постоянно”, заяви туристическият министър на страната Хари Теохарис, като отбеляза, че до този момент всяка направена корекция е в посока надолу.

“Очакваме туризмът да се свие с 50% тази година. И това е най-благоприятният сценарий според проучванията, които провеждаме”, обясни той.

Паневропейската дилема

На фона на разпространението на коронавируса гръцките проблеми отекнаха в целия континент - португалският туристически регион Алгарве остава пуст, известните фестивали в Единбург бяха отменени, цветните полета на Нидерландия остават затворени.

За Гърция и нейното население от 11 милиона души обаче залогът е по-голям. Туристическият сектор генерира около една пета от гръцката икономика и осигурява едно от четири работни места. Това значи, че след Кипър, Гърция се нарежда на второ място в Европейския съюз като страна, разчитаща най-много на туристическия си сектор.

Улиците на Солун останаха празни заради коронавирусната криза, 7 април 2020 г. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Трусовете също така могат да доведат до безработица от 16.4% в Гърция - сред най-високите в ЕС, а сезонният удар за туристическия сектор може да увеличи щетите от пандемията за Гърция, която се опитва да се възстанови от 10-годишната финансова рецесия, оставила без работа над 1.2 милиона души.

Опити за ограничаване на щетите

По-рано тази седмица стана ясно, че от 1-ви юни Гърция ще отвори заведенията за обществено хранене, както и целогодишните хотели, а от 1-ви юли ще заработят и сезонните хотели. Организираните плажове засега остават затворени.

Междувременно жителите на двете страни в Европа, които обикновено генерират най-много от посещенията в Гърция - Великобритания и Германия, не са сигурни в желанието си да подновят пътуванията. Британците отменят отпуските масово, придържайки се към съветите на правителството си, докато цели 40% от германците, според проучване на HolidayCheck, се придържат към плановете за пътуване през лятото и останалата част от годината.

Повече от половината от общите приходи от туризъм в Гърция и 80% от печалбите на бизнеса обаче се генерират между юли и август.

Правителството на премиера Кириакос Мицотакис постигна значителен успех в овладяването на коронавирсната пандемия в страната, като заразените в нея остават под 3 хиляди. Атина се надява, че това би ѝ дало предимство спрямо нейните традиционни конкуренти по отношения на туризма, включително Испания, Италия и Турция.

Твърде много, твърде рано?

"За големите хотели може би има повече смисъл да затворят изцяло за сезона”, заяви представител на сектора. Той посочва, че режийните разходи за тях ще са твърде високи, за да се справят в кризата, която няма ясна крайна дата.

Ранните и строги мерки, предприети от гръцкото правителство, помогнаха пандемията да не се разпространи в по-голямата част от туристическите райони на страната. Но за да се възобнови пътуването и туризмът да започне отново, всички държави трябва да са се справили с пандемията, смятат експерти.

Гърция, 7 април 2020 г. Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

“Карантините и пътуванията са просто несъвместими”, заяви ръководителят на гръцките туристически оператори Лисандрос Цилидис. “Кой британец, германец или американец ще пропътува половината свят за двуседмична почивка, знаейки, че след това ще бъде под карантина за поне 14 дни”, попита той.

Правителството в Атина обяви, че се готви да наложи строги мерки пристигащите пътници, след като страната отново отвори границите си. "Няма да застрашаваме безопасността на нашето население", заяви Теохарис.

Според представители на туристическия сектор обаче може да отнеме 18 месеца, докато туристите се завърнат към груповите форми на пътувания.