Европа срещу Covid-19: Ще се спаси ли летният туристически сезон?

Туристическият сектор генерира 9.5-процентен дял от БВП на ЕС

22:14 | 1 май 2020
Европа срещу Covid-19: Ще се спаси ли летният туристически сезон?

Дилемите около летните ваканции може и да не звучат като основен проблем за света, но за Европа тази година това се превръща в екзистенциален проблем, пише в свой анализ Politico.

В туристическия сектор в Европа са заети 22.6 милиона души, а туризмът генерира 11.2-процентен дял от работните места в Европейския съюз и 9.5% от брутния вътрешен продукт на блока, сочат данни на Световния съвет за пътувания и туризъм. За Испания и Италия - две от най-тежко засегнатите страни от коронавирусната криза на континента, числата са дори по-големи.

Мерките за ограничаване на разпространението на заразата замразиха пътуванията в Европа и натежаха на туризма. Европейската комисия очаква пандемията да свие наполовина приходите на хотелиерите и ресторантьорите, туристическите агенции да изгубят до 70% от печалбите си, а круизните дружества и авиокомпаниите - до 90%. Прогнозите са до 50 милиона работни места да бъдат загубени в световен мащаб - 7 милиона от тях в Европа.

Основният проблем е, че никой не знае кога границите ще бъдат отворени. Очевидната заплаха е, че позволявайки струпването на хора по плажовете през летния туристически сезон, може да се увеличи броят на заразените с коронавирус.  

В Испания министърът на труда Йоланда Диас увеличи натиска върху туристическия сектор, като заяви, че развлекателните и културни дейности няма да могат да бъдат възстановени до края на годината.

В Германия външният министър Хайко Маас предупреди, че няма да е "отговорно" да има "нормален ваканционен сезон това лято”.

„Ще развиваме вътрешния туризъм. Има много места за откриване", заяви французинът Тиери Бретон, еврокомисар за вътрешния пазар и услугите.

Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че плановете му по отношение на туризма планират италианците да посещават курортите у дома. За момента границите на страната остават затворени дори след 4-ти май - датата, на която част от ограниченията срещу коронавируса ще отпаднат в Италия. Франция ще предприеме подобен подход, ограничавайки движението между регионите в страната.

Докато почивката у дома има смисъл в по-заможните страни с по-голямо население, по-малките държави не са така убедени. Гърция обмисля да позволи достъпа за туристи в страната със здравен паспорт, който трябва да доказва, че те не са заразени с коронавирус след юли. Португалия също разчита и на международни посетители. Австрия предприема двустранен подход, като заяви, че ще позволява на туристи да влизат в страната, само ако идват от държави, които се справят добре с овладяването на пандемията.

На среща в понеделник министрите на туризма на страните членки на ЕС подчертаха необходимостта от обща политика в сектора, като обсъдиха потенциала за създаване на „туристически коридори“ между държавите в блока под надзора на епидемиолози.

Но дори и след като това се случи, не е сигурно дали индустрията ще се възстанови бързо. „Трябва да се има пълно доверие на всички пазари, за да се възстанови туризмът“, заявиТом Дженкинс, изпълнителен директор на Европейската асоциация по туризъм. „Хората трябва да се чувстват уверени, преди да започнат да пътуват в Европа“, отбеляза той. 

Мерките за овладяване на коронавирусната пандемия бяха приети хаотично, включително и ограниченията за пътуване, в европейските държави, като отмяната им се случва по същия начин.

Дори европейците да получат разрешения да пътуват в страните си или отвъд техните граници, летните ваканции няма да изглеждат по същия начин, както преди пандемията.

Необходимостта от поддържане на социална дистанция, за да се предотврати разпространението на заразата, означава, че ресторантите, плажовете и концертните зали ще работят с малка част от капацитета си.

От почти 3 милиона компании в туристическия сектор в Европа, 90-процентен дял имат малките дружества, които разчитат на сезонни работници.

“Значителна част от работните места са временни, но социалната и икономическа ситуация са много притеснителни. Ето защо е необходима бърза и мащабна подкрепа в сектора”, заяви Карима Дели, председател на Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент.

Много правителства обмислят подкрепа и за авиокомпаниите, чиито печалби са засегнати от мерките за овладяване на пандемията. 

Според Лука Патане, президент на браншовата организация Confturismo, възстановяването трябва да започне от авиационния сектор.

"Самолетите не могат да пътуват с една трета пътници, в противен случай билетите им биха поскъпнали тройно или четворно, следователно видът туризъм, който сме виждали в Европа досега, няма да бъде устойчив", отбеляза той той.