Коронавирусът нанася тежък удар върху жизненоважен сектор за Южна Европа

Икономиките на Италия, Испания и Гърция ще пострадат значително тази година заради трусовете в туристическия сектор

13:57 | 25 април 2020
Обновен: 21:44 | 3 юни 2020
Снимка: Yorgos Karahalis

Разположен в близост до най-големия плаж във Валенсия и пристанището в града, в края на април хотел Neptuno обикновено няма свободни стаи. Тази година обаче той просто се бори да оцелее, пише The Wall Street Journal.   

През последния месец 95% от резервациите за лятото в хотела, намиращ се в третия по големина град в Испания, са били отложени. Ръководителите на Neptuno са освободили временно 32-ма души от персонала от 40 служители. Тези, които все още са на работа, боядисват и подготвят хотела за предстоящите резервации, като се надяват, че такива ще има, след като Испания започне поетапно да премахва мерките срещу разпространението на коронавируса идните седмици.  

Хотели, ресторанти, сувенирни магазини, пристанищни услуги и други, свързани с туристическия сектор бизнеси в Южна Европа са изправени в сходната ситуация, тъй като коронавирусната пандемия не отшумява.

Туризмът по света и в Южна Европа тази година ще е сред най-засегнатите сектори. Пътуванията и туристическите услуги имат относителн голям дял за икономиките - те генерират 15% от БВП на Испания, 13% от БВП на Италия и 21% от БВП на Гърция, сочат данни на Световния съвет за пътувания и туризъм.

Въпреки че се очаква до лятото част от мерките срещу разпространението на коронавируса да отпаднат в Европа, много рестрикции ще останат валидни, включително тези за социално дистанциране, както и по отношение на пътуванията. Множество потребители са засегнати от дълбоката и неочаквана икономическа рецесия, като се очаква възстановяването на предишните им навици по отношение на пътуванията и ваканциите да отнеме известно време.

“Страхът от пътуване вероятно ще продължи по-дълго, отколкото самата пандемия. Трудно може да се очаква непосредствено възстановяване веднага, след като мерките бъдат премахнати”, заяви икономист на ING.

Мерките срещу коронавируса оставиха празни улиците на Испания. Катедралата "Саграда Фамилия" в Барселона, 15 март 2020 г. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Накои страни от Южна Европа трябваше да предприемат мерки срещу коронавируса от слаба икономическа позиция. Италианската и гръцката икономика все още не са се възстановили от глобалната финансова криза от 2008 г. Международният валутен фонд очаква БВП на Италия да се свие с 9.1% през тази година, а на Гърция - с 10%. Очакваният спад на испанската икономика е от 8%.

Испанската туристическа индустрия създава близо три милиона работни места, според WTTC. “Ударът върху сектора може да доведе до повишаване на равнището на безработица в Испания, увеличавайки го до над 27-те процента, които бяха регистрирани в страната по време на дълговата криза в еврозоната, ако правителството откаже подкрепа”, смята Антонио Гарсия Паскуал, професор от Училището за напреднали международни изследвания на университет "Джон Хопкинс".

Ресторантите на площад "Сан Марко" във Венеция остават празни, 5 март 2020 г. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Броят на международните туристи в европейските страни ще се понижи с 40% през тази година, смятат от консултантската фирма Tourism Economics. Според компанията Италия ще поеме най-големия удар със спад на международните туристи от 49%.

За Гърция ударът върху един от най-важните й сектори идва точно когато икономиката на страната започна да се възстановява. Гърция обаче успя да се справи с разпространението на коронавируса много по-добре от други европейски държави, като жертвите на болестта в нея са 123 към четвъртък в сравнение с по над 20 хиляди смъртни случая в Италия и Испания.