Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Коронавирусът тласна Италия по пътя на Гърция, рецесията е неизбежна

Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, Бизнес старт, 13.03.2020

09:00 | 13 март 2020
Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При стабилизиране на ситуацията в Италия и намаляване на броя заразени с коронавирус може да се очаква възстановяване на борсите. В най-черния сценарий обаче може да сравним кризата в Италия със ситуацията от Гърция от преди 8-10 години. Факт е, че Италия е отворена икономика, има развит туризъм, но несъмнено ще изпадне в рецесия. Това каза Петко Вълков, директор "Частно банкиране" в ПИБ, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Според Вълков решението на Европейската централна банка от четвъртък не е изненадващо, а очудващото е, че то толкова много притесни пазарите. 

“Беше ясно, че ЕЦБ няма накъде повече да действа”, коментира гостът.

Той добави, че очаква комбинация между монетарни и фискални мерки, тъй като призиви за намеса на правителствата в Европа се чуват още от миналата година.

“Възможно е да има последващи спадове на пазарите. Възстановяването е свързано с ограничеване на заболяванията, глобалната икономика може да се подобри през третото и четвъртото тримесечие”.

Според госта сривовете на международните борси дават потенциал за бъдещи печалби, но при положение, че ситуацията бъде овладяна и има осъзнатост, че вирусът не е толкова смъртоносен.

“Предстоят и избори в САЩ - рано или късно фокусът ще бъде изместен към тях и те ще окажат положително влияние”, коментира Вълков.

“Винаги пазарните корекции са много резки и много по-кратки от последващите възстановявания и положителни движения”.

Гостът коментира и нарастващите очаквания за предстоящи фалит на фона на кризата около коронавируса, например на Boeing. "За подобен крах обаче няма да е виновна заразата, а хроничните проблеми на компанията", смята Вълков.

“Основните притеснения са за производителите на петрол в Америка, за които цена под 40 долара за барел е нерентабилна”, добави той.