Рекордни спадове на борсите в Европа след решението на ЕЦБ

Индексът Stoxx 600 се понижи с 10% - най-сериозният дневен спад от 1998 г. насам

17:57 | 12 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на европейските акции се сринаха до рекордни дъна, след като решението на Европейската централна банка разочарова инвеститорите, вече оценяващи влиянието на американската забрана за пътувания от Европа, съобщава Bloomberg.

Индексът Stoxx 600 се понижи с 10%, след като ЕЦБ реши да не променя лихвените проценти, но въведе пакет от стимули за подкрепа на икономиката. Това е най-сериозното понижение в рамките на ден за индекса от 1998 г. насам.

Рекордни спадове на европейските борси след решението на ЕЦБ. Графика: Bloomberg 

Акциите на компаниите от всички 19 индустриални групи в Stoxx 600 се понижиха с поне по 8%. Банковият сектор е сред най-губещите, като книжата на дружествата в него поевтиняват с 13%.

Европейските акции се сринаха с 31% от рекордните стойности, достигнати миналия месец, на фона на глобалното разпространение на коронавируса, което става все по-трудно за овладяване.

В четвъртък гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард призова правителствата за координиран отговор към икономическия шок.

ЕЦБ заяви, че ще отпуска евтини заеми за банките при лихвени проценти, по-ниски от 0.75%, и временно ще засили покупките на облигации в рамките на своята програма за купуване на облигации в размер на 2.6 трилиона евро (2.9 трилиона долара).

Програмата, която в момента работи с обем от 20 млрд. евро на месец, ще бъде увеличена с общо 120 милиарда евро до края на годината, каза ЕЦБ.

По-рано през деня американският президент Доналд Тръмп веведе 30-дневна забрана за пътуванията от Европа до САЩ като част от мерките за овладяване на коронавируса.