Oтмяната на карантината в Ухан не зарадва инвеститорите

Глобалното разпространение на коронавируса ще натежи на Китай, въпреки че служителите се връщат на работа

10:48 | 8 април 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Поетапната отмяна на карантината в китайския град Ухан, откъдето тръгна разпространението на коронавируса, започва от днес, като инвеститорите насочват поглед към случващото се там, пише Bloomberg.

Според официалната статистика заразените с коронавирус в Ухан достигнаха 50 хиляди, а смъртните случаи, свързани с вируса, са над 2300. По-рано обаче Caixin съобщи, че има недостиг на тестови комплекти и препълнените болници може би значат, че данните са много по-високи.

Информационният вакуум засегна всички обществени аспекти, дори инвестирането в акции. Тъй като ограниченията за пътуване са валидни, е трудно за инвеститорите да преценят доколко е засегната икономиката.

Данните за безработицата могат донякъде да покажат как вирусът се е отразил на потребителското доверие, което генерира приходите в множество сектори, включително по отношение на технологичните продукти. Американските инвеститори получават тези данни много бързо благодарение на седмичните статистики, публикувани от Министерството на труда на САЩ. Според тях за последните две седмици вирусът е отнел около 10 милиона работни места, което е рекорден спад. Подобни данни обаче трудно се установяват за Китай.  

Националната служба за статистически изследвания в страната обикновено публикува информацията на месечна база. Въпреки това тя често не е точна, тъй като не обхваща достатъчно частни компании, за които има най-голяма вероятност да съкращават служители в настоящата ситуация. Според изчисления на HSBC 130 милиона работни места може да са под риск и това е само по отношение на сектора на търговия на дребно и ресторантьорския.

Данните за март могат да внесат някаква яснота, но те няма да са ясни до 17 април. Дори преди глобалната икономика да бъде засегната, нивото на безработица в Китай се увеличаваше с един процентен пункт до 6.2% през февруари, което е исторически връх.

Сега инвеститорите се насочват към опитите на провинция Хубей, където се намира Ухан, служителите да се завърнат на работа и компаниите да възстановят дейност от сряда. Китай обяви, че почти всички работници в големите индустриални корпорации ще подновят дейност. Но завръщането към работа не е еквивалентно на завръщането към производство или възстановяване на продажбите, за които азиатската страна предоставя малко данни.

Като цяло не се очаква ситуацията в Китай да е положителна. Много износители не могат да получат приходите си, докато не изпълнят доставките. Тъй като вирусът се разпространи глобално, търсенето се свива, а времето за доставка се удължава. Така че отварянето на китайската икономика може и да не се окаже много добра новина за пазарите, защото не само не могат да правят пари, но и ще трябва да плащат фиксираните разходи за операциите си.