Отмяната на Олимпийските игри е удар за спонсорите в Япония

Общо японският бизнес е платил над 3.3 млрд. долара за спонсориране на игрите

16:31 | 25 март 2020
Снимка: Noriko Hayashi
Снимка: Noriko Hayashi

Отмяната на Олимпийските игри в Токио с една година накара стотици компании по света да променят плановете си за най-голямото маркетингово събитие в света, пише Bloomberg.

Това няма да бъде лесно. Компаниите плащат милиарди долари, за да поставят логата си пред 7.8 млн. зрители на живо и над 4 млрд. души пред телевизорите и онлайн. Тъй като вирусът носи заплаха за продажбите и печалбите, съществува риск някои от компаниите да се откажат от рекламите си или вече да не оперират.

Японският премиер Шиндзо Абе и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах се споразумяха във вторник за отмяната на Олимпийските игри 2020 до лятото на 2021 г. Това е втората отмяна на събитието, след като Олимпиадата в Лондон беше отменена през 1944 г. по време на Втората световна война.

Най-засегнати ще са 66 местни японски спонсори. Повечето глобални партньори на Олимпиадата са сключили дългосрочни сделки, които обхващат няколко олимпийски цикъла, докато организаторите в Токио заложиха на националната гордост и получиха безпрецедентно ниво на подкрепа от компании като Asahi и Asics. Общо японският бизнес е платил над 3.3 млрд. долара за спонсориране на игрите, повече от три пъти от предишния рекорд за Олимпиада.

Toyota е платила 200 млрд. йени (1.8 млрд. долара) за 10-годишно спонсорство на най-високо ниво на Олимпиадата, твърди японска медия, като добавя, че автомобилният производител насочва огромни средства, за да увеличи присъствието си на игрите. Toyota представи нов модел такси, с който да замени остаряващите превозни средства в Токио за Олимпийските игри и планираше да използва електрически превозни средства и автобуси с горивни клетки, за да превозва хората наоколо.

Инвестицията на Nomura

Brokerage Nomura Holdings, един от 66-те японски партньори, се опита да представи името си пред съществуващи и потенциални клиенти в страната в опит да се разграничи от конкурентите и да насърчи служителите, твърди говорителят на компанията. Основното ѝ събитие, свързано с Олимпийските игри, на остров Хокайдо, беше отменено, като и по-малките метоприятия на компанията в магазините ѝ за търговия на дребно.

За Asahi, най-голямата японска пивоварна, Олимпиадата щеше да е възможност да промотира Super Dry lager, който производителят се опитва да наложи като международен премиум бранд. Компанията имаше право да продава бирите си на Олимпиадата като местен партньор.

Въпреки че много от тези планове ще останат същите - дори да се изпълнят със закъснение - това не обезсмисля притесненията на търговците. Дори Олимпиадата да привлече подобен на брой зрители, домакинството, което обикновено изисква години планиране, вероятно ще бъде засегнато. Компаниите ще пуснат продуктите си, които планираха, но с много по-скромно представяне.

По-добра възвращаемост

Отмяната на игрите ще има отражение и за Dentsu Group, рекламна агенция в Япония, заради разминаването в множеството сделки за спонсорство. Компанията очакваше да увеличи продажбите си с 200 млрд. йени заради събитието, като отмяната поставя плановете ѝ под риск според анализатори на Citigroup.

Новините не са толкова лоши обаче. Отмяната ще даде на спонсорите шанс да промотират игрите във време, в което потребителите по света не са по домовете си заради различни ограничения за предотвратяване разпространението на коронавируса. Това ще осигури по-голяма възвръщаемост на инвестициите, които компаниите насочват за реклами в магазините си или други физически локации.