Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Отлагането на Олимпиадата в Токио ще нанесе тежък финансов удар

Веселин Коларов, редактор на Gol.bg, Бизнес старт, 06.03.2020

08:52 | 6 март 2020
Обновен: 08:53 | 6 март 2020

Евентуално отлагане на Олимпийските игри в Токио заради коронавируса ще нанесе тежък финансов удар по организаторите. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в ефира на "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Според официални данни Янония е отделила 13,4 милиарда долара за организирането на игрите. От тях 277 млн. долара са изразходвани за нов олимпийски стадион. Тези суми няма как да се възвърнат при отлагане. Отделно има сключени спонсорски договори с над 70 местни спортни фирми. Те са на стойност над 900 млн. долара, които ще бъдат изгубени. Лъвският дял от приходите винаги идва от продажбата на телевизионни права. В случая това са приблизително 73% от 5,7 млрд. долара от приходите, които МОК очаква".

Той каза още, че телевизиите, които са купили правата за излъчване на Олимпийските игри, също ще са на загуба.

"Една от големите компании в САЩ вече плати 4,4 млрд. долара за следващите четири Олимпиади, зимни и летни. После инвестира допълнителни 7,7 млрд. долара за още шест издания. Разбира се, има застраховка при подобни случаи, което драстично ще намали загубите. Очаква се при отлагане компанията да е на минус 250 млн. долара от реклами".

Той говори още и за спортните събития в Италия, които ще се проведат без фенове заради разпространението на коронавируса.

Вижте целия разговор във видеото.