Олимпиадата в Токио се отлага с една година заради коронавируса

Това обяви министър-председателят на Япония Шиндзо Абе

15:12 | 24 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японският премиер Шиндзо Абе и лидерът на Международния олимпийски комитет се съгласиха на безпрецедентния ход за отлагане на Олимпийските игри в Токио с около една година заради притеснения от коронавируса, предаде Bloomberg. 

Абе каза пред репортери във вторник, че е получил подкрепата за предложението за отлагането на игрите, първоначално планирани за юли, в телефонно обаждане с председателя на Международния олимпийски комитет Томас Бах. "Олимпиадата в Токио няма да бъде отменена", каза Абе пред репортери в Токио. 

Отлагането ще бъде първото от започването на модерните игри през 19-ти век, а Олимпиадата в Токио 2020 ще бъде най-голямото спортно събитие, отменено заради пандемията, предизвикала повече от 387 000 потвърдени случая, довела до провал на глобалните пазари и забила спирачки на международни пътувания. 

Заради големия брой заинтересовани страни е възможно да мине известно време, преди  Международният олимпийски комитет да обяви отлагането официално. 

Олимпиадата в Токио се насочи към отлагане тази седмица, когато националните отбори заявиха, че ще се оттеглят, ако мачовете продължат по план. След това Абе призна, че забавянето може да бъде неизбежно заради коронавируса. 

Последният път, когато Олимпиадата е била отменена, е бил през 1944 г. заради Втората световна война, а игрите никога не са били забавяни с една година под егидата на Международният олимпийски комитет, създаден през 1894 г.  

МОК заяви в неделя, че ще реши съдбата на игрите в рамките на четири седмици, приблизително в средата на април. 

Отлагането ще предизвика проблеми относно редица спонсорски споразумения, които изтичат през 2020 г. и конфликт с глобалните първенства по лека атлетика.