ОИСР: Глобалната икономика ще страда години напред

Много от големите икономики в света ще изпаднат в рецесия през следващите месеци

15:02 | 23 март 2020
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg
Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Ще отнеме години, за да може светът да се възстанови от пандемията от коронавируса, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от BBC. Според Ангел Гурия, генерален секретар на ОИСР, икономическият шок вече е по-голям от финансовата криза.  

ОИСР призовава правителствата да променят планираните разходи, за да осигурят бързо тестване и лечение на вируса. 

Гурия заяви, че скорошното предупреждение за спад на глобалния растеж до 1.5%, вече изглежда твърде оптимистично. 

Въпреки че броят на загубените работни места и провалените компании остава неясен, Гурия заяви, че страните ще трябва да се справят с икономическия спад "години напред".  

Той каза, че много от най-големите икономики в света ще изпаднат в рецесия през следващите месеци - две последователни тримесечия на свиване. 

"Дори да няма глобална рецесия, няма да има нито положителен, нито отрицателен растеж в много от икономиките в света, включително някои от по-големите. Следователно ще има не само нисък растеж през тази година, но също така ще отнеме повече време, за да се съвземем в бъдеще", добави той. 

Голям шок 

Гурия заяви, че икономическата несигурност, създадена от вируса, означава, че икономиките вече преживяват по-голям шок, отколкото след терористичните атаки от 11 септември или по време на финансовата криза през 2008 г. 

"Причината е, че не знаем колко усилия ще са необходими, за да се справим с безработицата, защото не знаем колко хора ще останат безработни. Също така не знаем колко усилия ще са необходими за стотиците хиляди малки и средни предприятия, които вече страдат", каза той.  

Правителствата по света предприеха безпрецедентни стъпки в подкрепа на работниците и бизнеса по време на епидемията. 

Политиците във Великобритания обещаха да изплащат заплатите на служителите, които не могат да работят заради пандемията. 

Гурия призова правителствата да променят правилата за заемите и да „насочат всичките си усилия“ за справяне с кризата.

Той обаче предупреди, че по-големият дефицит и по-големите дългове също ще тежат на силно задлъжнелите държави за години напред. 

Без бързо възстановяване 

Гурия каза, че само преди седмици политиците от Г-20 са вярвали, че възстановяването ще придобие „V“ форма - с кратък и рязък спад в икономическата активност, последван от бърз растеж. 

"Тогава това беше предимно пожелателно мислене", каза той. 

"Не съм съгласен с идеята за феномен с формата на “V” ... В момента знаем, че няма да бъде "V ". В най-добрия случай ще бъде "U" с дълъг окоп в дъното, преди да се стигне до периода на възстановяване. Можем да избегнем това да изглежда като „L“, ако днес вземем правилните решения”, добави още Гурия.  

ОИСР призовава за четиристепенен план за справяне с епидемията, включително безплатни тестове за вируси, по-добро оборудване за лекари и медицински сестри, парични преводи на работници, включително самостоятелно заетите лица и "данъчна ваканция" за бизнеса. 

Гурия сравнява нивото на амбиция с плана “Маршал”, който помогна за възстановяването на Европа след Втората световна война.