Безос към служители: Ситуацията около коронавируса вероятно ще се влоши

Главният изпълнителен директор на Amazon коментира за пръв път пандемията публично

20:31 | 22 март 2020
Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer
Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос. Снимка: Andrew Harrer

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос отправи предупреждение към служителите на компанията, достигащи 800 хил., че ситуацията около коронавирусната пандемия “може да се влоши, преди да се подобри”, пише Bloomberg.

Писмото следва критиките от американски депутати и служители в Amazon, че най-големият онлайн търговец на дребно в света не прави достатъчно, за да защити работещите в складовете и доставчиците си, които се ангажират с предаването на продуктите на клиентите на компанията, избягващи физическите магазини.

“Това не е работа, както обикновено, времената са на голям стрес и несигурност”, написа Безос. “Това е и момент от живота, в който работата, която вършим, е най-значима”, добави той.

Писмото на Безос, първият му публичен коментар след разпространението на заразата, идва на фона на опитите на депутатите и регулаторите в страната да вземат решение кои бизнеси са необходими и трябва да продължат да работят и кои не са. Заразените с коронавирус в световен мащаб вече надвишиха 300 хил., а смъртните случаи са над 13 хил.

Amazon отчете повишено търсене на продуктите си за дезинфекция и медицински консумативи. Компанията обяви планове да наеме още 100 хил. служители, за да посрещне временното увеличение в търсенето и повиши заплатите на служителите в складовете си.

Walmart, основният конкурент на Amazon, също обяви планове за наемане на нови служители и започна да изплаща бонуси, за да се справи с повишеното търсене.