Заради коронавируса: Цената на дезинфектант за ръце достигна 400 долара

Онлайн търговци на дребно се опитват да се справят със спекулантите на сайтовете си

12:58 | 6 март 2020
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Правителствата по света предупреждават за възможно повишаване на цените и заплашителни репресии на фона на разпространението на коронавируса. Междувременно страховете от заразата увеличават значително цените на средствата за дезинфекция и маски за лице, пише Bloomberg.

Малко вероятно е обаче доставчици да спрат да искат 400 долара за 2 бутилки от Purell, които обикновено струват около 10 долара. Законите, които действат срещу неправомерното увеличение на цените, са трудни за прилагане, когато търсенето изненадващо изпревари предлагането.

„Понякога дори само дефинирането на нарушението е трудно“, посочва професор по право в Университета в Толедо.

Предимно символично

Повечето американски щати например имат закони, които са насочени към цените на основните продукти, включително хранителните и енергийните, във времена на криза. До голяма степен обаче те остават символични, защото стоките поскъпват преди обявяването на извънредна ситуация, посочва експерт.

Въпреки това усилията са в ход. В щата Вашингтон главният прокурор Боб Фъргюсън заяви, че институцията се занимава с обвинения за неправомерно повишаване на цените, като насърчи жителите да съобщават за евентуални нарушения.

Нюйоркски депутат представи законопроект, който предвижда глоби до 25 хил. долара за магазините, продаващи маски за лице на прекомерно високи цени.

Глоби, затвор

Някои правителства в Азия заплашиха спекуланти с глоби и затвор, като регулаторите в Европа прибягват до подобни ходове.

Притесненията от поскъпването на продуктите идват на фона на дебата дали отражението на коронавируса ще ускори, или ще забави инфлацията. Затворените фабрики в Китай създават недостиг на доставки, което лесно би могло да доведе до краткосрочно сътресение при потребителските цени. От друга страна съществуващият риск от разпространението на коронавируса накара потребителите масово да намалят разходите си, насочвайки глобалната икономика към рецесия.

За онлайн търговците на дребно, включително Amazon и Ebay, непосредственото увеличение на цените на продуктите на техните сайтове е предизвикателство. Алгоритмите им могат да се борят с проблема, като ръководителите на компаниите са възложили и на служителите си също да следят за скокове в цените на продуктите на сайтовете им.

Неясните критерии

Въпреки че Amazon, Ebay и OfferUp заявиха, че следят случващото се на сайтовете си, правилата им не са ясни. Amazon например може да накаже търговците, които се възползват от ситуацията, но политиката на компанията не конкретизира в кой случай ръстът на цените представлява нарушение.

OfferUp вече свали стотици обяви, които нарушават нейните политики, заяви говорител на компанията. Той не конкретизира на какъв принцип са свалени тези обяви, но посочи, че 100 долара за препарат за дезинфекция за ръце определено не е цена, която отговаря на стойността на продукта.