Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Броят на отменените събития в Европа е най-голям от Втората световна война

Камелия Димитрова, зам.-председател на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА), Ивайло Иванов, член на УС на Българско конгресно бюро и управител на "Интер Експо Център", Бизнес старт, 06.03.2020

10:16 | 6 март 2020

Паниката и истерията около разпространението на коронавируса станаха причина за отмяната на големи и ключови събития. Това ще доведе до сериозни загуби на бизнеса. Това каза Камелия Димитрова, зам.-председател на Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА), в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

Димитрова заяви, че Европейският парламент е отменил 130 събития, които са предимно вътрешни между комисиите, но те са свързани с бизнеса и медиите.

"Преди няколко дни бе отменено най-голямото събитие на Google, което събира хиляди IT специалисти от цял свят, както и най-голямото енергийно събитие в Хюстън, на което трябваше да се договарят цените на петрола. А Международният олимпийски комитет (МОК) все още обсъжда каква ще е съдбата на старта на Олимпийските игри в Токио".

По думите ѝ тези стъпки са превенция и презастраховане.

"В България има отменени събития и конференции предимно с международна програма. Това се случва по линия на международните корпорации, които взимат решения за неучастия в срещи с над 50 души",

коментира Ивайло Иванов, член на УС на Българско конгресно бюро и управител на "Интер Експо Център". В ръководения от него изложбен център в София досега има отменено само едно изложение (на тема "Чиста енергия и енергийно ефективни решения") и няколко вътрешнофирмени конференции, най-вече от софтуерния бранш.
 

"Не е имало подобна ситуация в България досега", допълни той.

"В европейски мащаб броят на отменените събития и изложения е най-голям от Втората световна война насам".

Според Димитрова превръщането на някои конференции в уебинари също е възможен вариант за събитията, които предполагат провеждането на дискусии.

"Заплашени са публичните събития с отворен достъп, където няма възможност да бъдат контролирани присъстващите", смята тя.

Вижте целия разговор във видеото.