Финландия отново е обявена за най-щастливата страна в света

България се нарежда на 96-то място сред 153 държави

19:08 | 20 март 2020
Снимка: Maija Astikainen/Bloomberg
Снимка: Maija Astikainen/Bloomberg

Финландия отново бе увенчана като най-щастливата държава в света, увеличавайки преднината си срещу Дания и Швейцария, сочи изследователска мрежа, свързана с Организацията на обединените нации (ООН), информира Bloomberg.  

Финландското удовлетворение произтича от високото ниво на доверие, което също подкрепя солидната класация в останалата част на Северния регион, посочва Мрежата за решения за устойчиво развитие в своя Световен доклад за щастието.

Надеждните социални помощи, ниската корупция и добре функциониращата демокрация и държавните институции също са ключови, както и високото чувство за самостоятелност и свобода, отчетено от техните граждани. 

„Докладът за световното щастие се оказа незаменим инструмент за създателите на политики, които искат да разберат по-добре какво прави хората щастливи“, заяви Джефри Сакс, директор на мрежата.

Резултатите са базирани на средно три години проучвания между 2017 и 2019 г., което означава, че има припокриване на данните от предишни години, и включват фактори като брутен вътрешен продукт, социална подкрепа от приятели и семейство, продължителност на здравословния живот, свобода на правене житейски избор, щедрост, възприемана корупция и скорошни емоции - и щастливи, и тъжни. 

Афганистан се класира най-ниско сред 153 страни, като Южен Судан и Зимбабве са малко над него. България се нарежда на 96-то място.