Тръмп прибягва до Закона за отбранителната продукция

В САЩ Ford и GM обмислят да обновят дейността си

18:54 | 19 март 2020
Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg
Снимка: Kevin Dietsch/UPI/Bloomberg

Така нареченият „Закон за отбранителната продукция“ предоставя на президента на САЩ Доналд Тръмп широки правомощия в случай на нужда. Така чрез него в интерес на националната сигурност той може да се намеси в частния сектор, пише Der Spiegel.

Например, производството на основни материали и стоки може да бъде организирано по подходящ начин в условията на криза. За пример той даде предпазните маски, които са дефицитни. Поръчани са милиони от тях.

Могат ли автоконцерните да преобразуват бизнеса си?

В контекста на разпространението на коронавируса възниква необходимост от медицински продукти. Двата най-големи американски автомобилни производители, General Motors (GM) и Ford, вече проучват дали ще могат да произвеждат медицински артикули. Изпълнителният директор на GM Мери Бара в сряда уведоми американското правителство, че компанията търси решения в тази посока. Проучва се дали може да се произвежда оборудване като респиратори.

Вторият най-голям американски автомобилен производител Ford е провел разговори с правителствата в САЩ и Великобритания, се посочва в изявление в американски медии. Преди това и GM, и Ford обявиха временно прекратяване на производството си в Северна Америка заради коронавируса.

Тръмп също прие одобрен от Конгреса пакет от помощи за смекчаване на последиците от пандемията. Предлаганите мерки се очаква да са на стойност около 100 милиарда долара.