Страната на ограничените възможности в условията на коронавирус

Експертите предупреждават, че коронавирусът в САЩ може да има по-лоши последици от на други места

13:45 | 18 март 2020
Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg
Снимка: Mark Kauzlarich/Bloomberg

Само до вчера в САЩ вече са били известни около 4500 случая на коронавирус. В началото на март са били само 70. Тъй като преди няколко дни тестовете са били почти недостъпни, броят на диагностицираните случаи ще бъде много по-голям. Горещи точки на коронавируса в САЩ в момента са западните щати Вашингтон и Калифорния и североизточната част на страната. Във вторник има 950 случая на коронавирус в Ню Йорк спрямо 42 от миналата сряда.

В голяма част от Съединените щати публичните събития или са напълно отменени, или строго ограничени. Музеи, опери и постановките на Бродуей са затворени в Ню Йорк. Всички барове и кина също. Ресторантите осъществяват доставки.

Какво правят правителството и конгресът?

Американският президент Доналд Тръмп реши да използва 50 милиарда долара от бюджета за борба с пандемията. В понеделник следобед президентът посъветва населението да избягва тълпи от повече от десет души.

Камарата на представителите прие законодателна програма през миналата събота, за да гарантира на служителите до десет платени болнични дни. Освен това тестовете за вируса трябва да се извършват безплатно, а обезщетенията за безработица трябва да нараснат. Сега Сенатът обсъжда законопроекта. Съществуват обаче значителни пропуски: компаниите с над 500 служители са освободени от задължението да продължават да изплащат заплати при случай на заболяване - с други думи, всички големи корпорации в страната. А по-малките самостоятелно заети играчи на пазара, като шофьорите на Uber, не получават директно изплащане на загубата от приходи. Ще получат само съответна сума кредит, която могат да поискат със следващата си данъчна декларация.

В САЩ според скорошно проучване на институцията Brookings 53 милиона души на възраст между 16 и 64 години са ниско заплатени. В много случаи те са наети в индустрии, които са особено засегнати от кризата, като ресторанти, на каса или като персонал за почистване - и тези, които сега могат да продължат да работят, са по-изложени на вируса там. Те нямат вариант да работят от вкъщи. Според статистическата служба по въпросите за пазара на труда в САЩ около 62% от служителите в регионите с високи доходи могат да работят от дома си. От друга страна, в тези с по-ниски доходи те са малко под 9%.

Половин милион души са постоянно бездомни в САЩ, а до 1,4 милиона са временно. Така те не могат да бъдат поставени под карантира и често им липсва здравно осигуряване. Те са особено изложени на риск.

Какво означава кризата за социалното разделение в страната?

За ниско платените служители най-важният въпрос е какви ефекти ще има икономическата криза, предизвикана от коронавируса. В зависимост от това колко дълго с преустановени публичните събития и ресторантите остават затворени, финансовите им резерви вероятно ще изтекат бързо. Според проучване на Федералния резерв през миналата година близо 40% от анкетираните не могат да спестят непредвидена сума от 400 долара. Значителна част от населението на САЩ живее от заплата до заплата и бързо би могло да се сблъска с финансови ограничения в рамките на кризата.

Близо 28 милиона души в САЩ нямат здравно осигуряване. Законопроектът на Камарата на представителите предоставя безплатно тестване за коронавируса за тях. Не е ясно обаче кой ще плаща за лечението им в случай на инфекция. Експертите се опасяват, че засегнатите няма да търсят лечение от страх от високи разходи. Те са изложени на риск - и тъй като могат да насърчат разпространението на вируса, застрашават и другите.

Какви са прогнозите за хода на пандемията в САЩ?

Експертите предупреждават, че коронавирусът в САЩ може да има по-лоши последици от други места. „Повечето хора в САЩ ще се заразят през следващите месеци“, пише Центърът за контрол на заболяванията на своя уебсайт.

В САЩ има много по-малко болнични легла на човек, отколкото в Германия, Китай или Италия, например. Има само 2,8 на 1000 жители - в Германия има на разположение осем легла за същия брой хора. Броят на маските също е оскъден. Президентът на САЩ Тръмп каза на група гуверньори в понеделник, че те не трябва да разчитат да получават маски от правителството, а трябва сами да предприемат действия.

САЩ са силно федерална държава. В много области щатите имат свое законодателство. Закриването на училищата е отговорност на почти 14 000 училищни области. Държавната здравна програма за социално слабите хора (Medicaid) също покрива повече или по-малко разходи за лечение, в зависимост от съответния щат. Федералната структура на институциите прави координираната кризисна политика изключително трудна.

Защо досега са проведени толкова малко изследвания?

Тръмп заяви преди две седмици, че "всички" вече могат да бъдат тествани за вируса. Но истината е била, че тестове не са били налични седмици наред или са били само в ограничени количества. Медиите съобщават, че хората, които искат да бъдат тествани, защото са проявили симптоми или са били в рискови зони, са били отхвърляни. Обществените лаборатории са започнали да тестват едва в края на февруари.

Преди това САЩ, подобно на Китай, се бяха отказали от тестовете, предоставени от Световната здравна организация, за да разработят своя процедура. Някои от тестовите набори обаче са били дефектни и не са могли да се използват. Антъни Фочи, ръководител на Националния институт по алергия и инфекциозни болести, отбеляза през миналата седмица, че системата се е „провалила“, защото не е подготвена за мащаба на пандемията. Властите дадоха разрешение и на частни фармацевтични компании да разработват и произвеждат тестове.