Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Американската икономика е подготвена за рецесия

Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център, председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, Бизнес старт, 19.03.2020

11:03 | 19 март 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стимулите, които се предоставят на бизнеса в САЩ, са насочени към това да предпазят Америка от криза. Към този момент не се очаква чак толкова голям срив на икономиката, американската икономика е подготвена за рецесия. Това каза Аспарух Карастоянов, вицепрезидент на Американо-българския бизнес център и председател на Мароканско-българска търговско-промишлена палата, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Формите за подкрепа на бизнеса, както и тези, свързани с ипотечните кредити е пример как трябва да се постъпи в Европа. Някои държави и в Европа предприеха подобни мерки и в нашата страна банките имат достатъчно големи печалби“.

„В момент на криза банките са много важен играч – могат да дадат въздух на своите клиенти. Ако имаме фалити заради коронавируса и банките не предприемат мерки, след това последствията ще са по-големи“, заяви Аспарух Карастоянов.

По неговите думи мерките в Европа са повече блокиращи, като се налагат крайни рестрикции без оценка какъв би бил ефектът.

„Човешката памет се старае да забрави негативните неща, но няма да бъде забравен негативният икономически ефект. Светът и бизнесът няма да бъдат същите, но трябва да се насочим към по-добра имунна защита - както на хората, така и на бизнеса“.

„Ще има печеливши сектори и бизнеси от тази ситуация. Ще има преструктуриране на икономиката. Крайно време беше пазарът да види леко сътресение“, обясни още гостът.

Целия разговор гледайте във видеото.