ЕЦБ обяви програма за изкупуване на облигации на стойност 750 млрд. евро

Пакетът се нарича „Пандемична програма за спешни покупки“

07:31 | 19 март 2020
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg
Снимка: Peter Juelich/Bloomberg

Кристин Лагард избра доста ясни думи. „Извънредните времена изискват извънредни стъпки“, подчерта президентът  на Европейската централна банка (ЕЦБ) в услугата за кратки съобщения Twitter, съобщава investor.bg.

За тази цел централната банка обяви в четвъртък безпрецедентен спасителен пакет: Тя ще закупи още облигации на стойност 750 милиарда евро и ще си даде много свобода на действие, както заявиха банкерите във Франкфурт. Пакетът се нарича „Пандемична програма за спешни покупки“ (PEPP) и се планира да се изпълнява до края на 2020 г. или до края на кризата с коронавируса.

„В рамките на нашия мандат сме решени да използваме пълния потенциал на нашите инструменти“, поясни Лагард. ЕЦБ е решена така да оформи финансовата среда, че всички области на икономиката да могат да се справят с последиците от коронавирусната епидемия, каза тя. „Това важи еднакво за семейства, компании, банки и правителства".

Едва преди седмица седмица Лагард обяви и допълнителен пакет от 120 млрд. евро, но явно бързо развиващата се обстановка и сривовете на пазарите са принудили ЕЦБ да действа по-агресивно.

[related_articles]

Новата програма ще важи за всички активи, които и досега бяха допустими за изкупуване - не само ДЦК, а и корпоративни книжа, отговарящи на определен минимален праг на кредитно качество. Разширяват се и класовете активи, които могат да бъдат купувани, а също и се занижават леко изискванията към обезпеченията. Благодарение на специално разрешение централната банка може да купува и гръцки държавни облигации по PEPP. Досега те бяха изключени от текущи покупки на облигации поради слабия си кредитен рейтинг.

Запазва се квотният принцип да се изкупува държавен дълг пропорционално на участието на съответната членка на еврозоната в капитала на ЕЦБ. Но за разлика от досега, сега се дава повече свобода по отношение на покупките във времето. Тези квоти досега се съблюдаваха всеки месец, а сега ще може да се купуват повече конкретни класове активи в началото.

Корпоративните облигации и корпоративните заеми също ще бъдат част от програмата. По този начин ЕЦБ иска да улесни начина, по който банките получават пари от ЕЦБ. Лагард била готова да предприеме и допълнителни стъпки. ЕЦБ би направила всичко възможно за еврото. „Няма ограничения за това“, каза ръководителят на ЕЦБ. Пазарните наблюдатели виждат това като ново издание на обещанието на Марио Драги. Тогавашният ръководител на ЕЦБ също беше дал уверения в разгара на еврокризата, че ще направи всичко необходимо, за да спаси общата валута.

"Фактът, че решенията за паричната политика се вземат в сряда малко преди полунощ, показва колко сериозна е ситуацията", казва пред Handelsblatt Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank в Ню Йорк. „Това никога не се e случвало". Слок вярва, че този ход може отлепи пазарите от дъното.

Заедно с текущата програма за закупуване на облигации ЕЦБ ще има обем на покупките от над 100 милиарда евро всеки месец до края на годината. Това е значително повече от 80 милиарда евро, които Драги използва всеки месец в разгара на кризата с еврото. Освен това ЕЦБ си даде голяма гъвкавост и по този начин може да „купи почти всичко“ по всяко време и в каквато и да е степен, казва Слок.

Сега отново е ред на правителствата. „Централните банки очевидно са готови да използват всички свои инструменти за подкрепа на финансовите пазари. Въпреки това ние все още виждаме необходимост от мерки и фискална политика, за да поемем частните кредитни рискове“, предупреждава Ебрахим Рахбари, анализатор на Citigroup. Само тогава финансовите пазари могат да бъдат стабилизирани в дългосрочен план.