Налице е страх, че Г7 не може да се справи с кризата

В момента световната икономика се движи към първата си рецесия след малко повече от десетилетие

11:56 | 16 март 2020
Обновен: 16:54 | 4 юни 2020
Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, като домакин на Г-7, бе подтикнат от европейските лидери да проведе спешен конферентен разговор за справяне със спираловидната заплаха от коронавируса. Това не предващава добри резултати за търговията в понеделник, пише Bloomberg.

В частност канцлерът Ангела Меркел не е оптимист за разговорите, твърди германски представител. 

Тя поддържаше връзка с френския президент Еманюел Макрон, преди той да говори с Тръмп в петък следобед и да го убеди да организира разговора. Меркел и Макрон вече се чувстват засегнати, след като Тръмп затвори летищата в САЩ за полети от Европа, без да се консултира с тях. Сега те търсят начин да го ангажират това да не се повтори, както и да се състави план за координиране на икономическите стимули, заявиха източници на Bloomberg. 

Докато правителствените лидери се стремяха да намерят общ отговор, Федералният резерв се намеси, като намали основната си лихва почти до нула и обяви покупки на облигации за 700 милиарда долара, за да смекчи ефекта върху икономиката на САЩ.

По-рано недоверието бе подхранено от публикация във вестник, твърдяща, че Тръмп се опитва да наеме компания, базирана в Германия, която да даде на САЩ изключителен достъп до възможна ваксина срещу коронавируса. Член на кабинета на Меркел заяви, че нейното правителство обсъжда въпроса. Представител на Белия дом заяви, че специализираната група по вируса не е запозната с информацията от публикацията. 

Пътят на рецесията 

В момента световната икономика се движи към първата си рецесия след малко повече от десетилетие, след като първоначалните надежди за бързо възстановяване от коронавируса утихнаха. Отначало вирусът се разглеждаше просто като риск за доставките, тъй като бяха затворени китайските фабрики, но вече се наблюдава и ефектът върху търсенето в световен мащаб. Това е причина инвеститорите да изпадат в паника в размисли защо политиците не действат по-бързо или заедно, за да защитят своите икономики. 

Но координацията на политиките може да създаде напрежение в системата за международно сътрудничество, изградена около Г-7. Това напрежение се създаде още откакто Тръмп беше избран със своя лозунг „Америка на първо място“ през 2016 г. 

Срещата на върха през 2018 г. беше пълна катастрофа заради оттеглянето на Тръмп от окончателното комюнике, след като се обиди на коментар на канадеца Джъстин Трюдо. Групата се опита по някакъв начин да закърпи нещата в Биарц, Франция миналото лято, където Борис Джонсън помогна за подобряване на настроението. 

Този път статията на Die Welt за предполагаемия подход на Тръмп към германската биотехнологична компания CureVac AG рискува отново да предизвика напрежение. Даниел Меникела, тогавашният изпълнителен директор на CureVac, беше сред фармацевтичните ръководители, които присъстваха на среща на 2 март с Тръмп в Белия дом, където той заяви, че компанията му може да има ваксина, готова за тестване на първа фаза през юни. 

Прехвърляне на тежестта 

Меркел все още смята, че силните, координирани действия от страна на Г-7 вероятно трудно може да се очакват в този момент, според човек, запознат с позицията й. 

Централните банки започнаха спасителните действия чрез комбинация от намаляване на лихвените проценти, намеса за поддържане на функционирането на пазарите и подтикване на банките да предлагат евтини и лесни кредити на компаниите. 

Създателите на паричната политика поясниха, че не могат да спасят икономиката сами, отчасти защото стимулът им през последното десетилетие им остави по-малко пространство за маневриране. 

„Отговорът трябва да бъде преди всичко фискален“, заяви миналата седмица председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард. 

Канада и Великобритания вече координират своите парични и фискални отговори. Докато командните структури на ЕС са по-тромави, Меркел отговори на разпорежданията на Лагард, като отпусна около 550 милиарда евро, за да подкрепи германските компании и да запази работните места.  

Германският лидер припомня важната роля, която Г-7 и Групата на 20-те най-големи икономики в света изиграха за справяне с финансовата криза през 2008 и 2009 г., и се притеснява, че едностранните действия на Тръмп подкопават доверието, което ще бъде жизненоважно за справяне с кризата, заяви германският представител. 

Различен поглед 

Американската администрация все още противоречи на европейците в оценката си за това колко сериозно ще се окаже икономическото въздействие на коронавируса. 

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви в неделя, че не очаква американската икономика да се насочи към рецесия и прогнозира "голям спад" по-късно през годината. Това противоречи на прогноза на Bloomberg Economics, която предвижда 53% вероятност за рецесия в рамките на следващата година. 

Меркел, може би вслушвайки се в сериозните предупреждения на Лагард от миналата седмица, смята, че икономическият удар, който наближава, е вероятно по-лош от финансовата криза преди десетилетие, заяви германският представител. 

Администрацията на САЩ отклони идеята, че европейците трябва да принуждават Тръмп да създаде видеоконференция в понеделник. Белият дом така или иначе е работел по подготовката за разговора преди Макрон да се намеси, твърди човек, запознат с плановете на президента. 

И наистина дори германците биха признали, че САЩ не са единствената страна, която преследва националния си интерес, без да се допитва до своите съюзници. Няколко държави от ЕС наложиха ограничения на границите през последните дни, без да се консултират с останалата част от блока. А забраната на ЕС за износ на защитни медицински съоръжения не подкрепя съвсем призивите към Г-7 за колективни действия.