САЩ нанесоха въздушен удар по талибаните

Талибаните нападнаха бази на афганистанските въоръжени сили. Въпреки мирното споразумение САЩ подкрепиха съюзниците си с въздушна атака

14:30 | 4 март 2020
Снимка: Ivan Valencia/Bloomberg
Снимка: Ivan Valencia/Bloomberg

След серия от нападения на талибаните американските войски в Афганистан нанесоха въздушен удар срещу радикалните ислямски бойци за първи път от 11 дни, предава Die Zeit.

САЩ бомбардираха талибански бойци в провинция Хелманд, гласи публикация в Twitter на представителя на американските военно-въздушни сили в Афганистан - полковник Сони Легелт. Това е бил "отбранителен" въздушен удар за прекратяване на атака на талибаните върху контролен пункт на афганистанските правителствени сили.

Миналата събота, след дълги преговори с талибаните, САЩ подписаха мирно споразумение в Афганистан, което обяви временно мирно положение. Споразумението предвижда всички американски войници и техните съюзници в НАТО да бъдат изтеглени в рамките на 14 месеца.

В замяна на това талибаните дават гаранции, че ще се противоостяват на "Ал Кайда" и "Ислямска държава" и че ще инициират мирни преговори с афганистанското правителство в Кабул. Споразумението бе предшествано от потушаване на насилието в продължение на седмица.

Високопоставени представители на талибаните казаха, че атаките срещу американските сили ще приключат, но тези срещу афганистанците ще продължат, докато не бъде постигнато вътрешно споразумение в рамките на Афганистан. В понеделник талибаните атакуваха десетки военни бази. Според афганистанското вътрешно министерство за един ден са извършени 33 нападения в 16 от 34 провинции.

Най-малко 13 души са били убити. Талибанските бойци са нападнали отново афганистански войници и полицаи в сряда вечерта. Според властите най-малко 20 души са били убити при нападенията в провинции Кундуз и Урусган.

"Талибаните очевидно са решени да пропилеят възможността за мир", пише Легет. Талибанските лидери обещаха, че ще ограничат антагонизма. "Призоваваме талибаните да спрат ненужните атаки и да спазват ангажиментите си", допълни той.