Доналд Тръмп обявява споразумение за мир с талибаните в Афганистан

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо ще подпише мирно споразумение с талибаните в Доха в събота

15:30 | 29 февруари 2020
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg
Снимка: Stefani Reynolds/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпраща държавия секретар Майк Помпео да подпише споразумение за мир с радикалните ислямистки талибани в събота, пише германското издание Die Zeit

Министърът на отбраната Марк Еспер също ще направи изявление пред афганистанското правителство, заяви Тръмп. Церемонията е планирана в Доха в Катар. 

Преговорите в Афганистан трябва да започнат малко след подписването на американо-талибанския договор. Те биха се изградили „върху тази основна стъпка“ и би трябвало да дадат възможност за „всеобхватно и трайно прекратяване на ескалацията“ и план за бъдещата политика на Афганистан, каза Помпейо.

Тези преговори се възприемат като своебразни опити за утвърждаване на балансирани отношения, които се отнасят до преразпределение на политическата власт в страната между екстремистите и афганистанското правителство в Кабул.

САЩ преговарят с талибаните повече от година, за да изтеглят хиляди войници в замяна на отстъпките и гаранциите за сигурност на талибаните. Според плана броят на американските войници, разположени там, ще намалее от приблизително 13 000 на 8 600.