Войната в Афганистан - 900 млрд. долара и споразумение на хоризонта

САЩ и талибаните ще подпишат споразумение, според което част от американските военни ще се изтеглят

11:15 | 22 февруари 2020
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg
Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Най-дългата война в американската история продължава повече от 18 години. САЩ и техните съюзници в НАТО обявиха официалното приключване на военната мисия в Афганистан през 2014 г. Но заради това, което се случва в страната, плановете бяха многократно отлагани. Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази готовност да изтегли военните си, които съставляват около 13 000 от почти 23 000 чуждестранни военни там. Правителството му иска мирна сделка с талибаните, ислямските фундаменталисти, които някога са управлявали страната и са възстановили значителни части от нея, пише Bloomberg.

Очаква се САЩ и талибаните в Афганистан да сключат споразумение на 29 февруари. В съобщението на държавния секретар се казва, че Вашингтон и талибаните провеждат преговори за политическо споразумение за прекратяване на конфликта в Афганистан и намаляване на присъствието на САЩ в региона. Споразумение може да доведе до намаляване на военния контингент. 

Планът е залог за президента на Афганистан Ашраф Гани, който беше обявен за победител в оспорвани избори през 2019 г. Съперникът на Гани, Абдула Абдула, го обвини във фалшифицирането на вота и се обяви за победител. Талибаните също отхвърлиха резултата от гласуването, като заявиха, че няма легитимност, защото се провежда под „чадъра на окупацията“. 

Въпреки че САЩ са платили около 900 милиарда долара за конфликта в Афганистан, талибаните са най-силни, откакто не са във властта. Групата контролира около половината от страната и редовно организира атаки в Кабул. Афганистанските военни, които получават обучение от САЩ и техните съюзници, бяха затруднени от недостатъчната въздушна мощ, както и жертви.

През 1989 г. съветските военни се изтеглиха от Афганистан, след десетилетие окупация, превърнала страната в първа линия в Студената война. САЩ, които активно подкрепяха противниците на СССР, включително радикални ислямистки фракции, също се оттеглиха. Последва кървав хаос, докато талибаните превзеха столицата Кабул. Талибаните наложиха строго теократично управление и дадоха основа на терористичната група Ал Кайда. През 2001 г., след като талибаните отказаха да екстрадират лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен след 11 септември, САЩ нахлуха в Афганистан. В крайна сметка над 50 държави се присъединиха към коалицията, ръководена от НАТО. През мандата на Барак Обама силите там достигнаха пик от 140 000 души през 2011 г., а после започна изтеглянето им. След това властта пое Доналд Тръмп и в рамките на една година беше разположил допълнителни 3500 американски военни. Около 212 000 души са били убити в конфликта в Афганистан и съседен Пакистан.

В САЩ има широко съгласие, че войната срещу талибаните не може да бъде спечелена с военни действия. Генералът от сухопътните сили на САЩ Скот Милър, който пое мисията на НАТО в Афганистан, каза точно това в интервю за NBC в края на 2018 г. Съществуват обаче разделения за това колко бързо и при какви условия САЩ трябва да излязат от битката. От една страна са тези, които казват, че е важно първо да се договори политическо споразумение, което би ограничило талибаните в случай, че те възвърнат властта. При този сценарий талибаните биха обещали никога повече да не позволят глобална терористична заплаха да се създаде от Афганистан и да зачитат действащите закони и конституция на страната, тоест да се въздържат от въвеждане на строго ислямско законодателство. От друга страна са тези, които казват, че подобни уверения от талибаните биха били безсмислени.

Някои твърдят и че е твърде опасно да се остави Афганистан с толкова силни талибани и с толкова слаби афганистански сили.