Саудитска Арабия не бърза да помага на Ливан

Причината за това се нарича Иран

12:00 | 27 октомври 2019
Протестите в Бейрут продължават. Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg
Протестите в Бейрут продължават. Снимка: Hasan Shaaban/Bloomberg

Съмнително е защо в последния бюлетин на саудитското правителство, който поздрави новия японски император, осъди терористичен акт в Афганистан и спомена преговорите с Бразилия за интелектуалната собственост, няма и дума за Ливан, пише Bloomberg.

Малката държава на брега на Средиземно море, граничи със Сирия и Израел и е пресечна точка на много могъщи интереси, затова и мълчанието около нея е странно. Но това мълчание може и да идва от наръчника на Наполеон за политика, който гласи – не се меси, когато врагът ти се самоунищожава. Демонстрантите в Бейрут и други ливански градове са обединени срещу режим, доминиран от Хизбулла, организация чиито връзки с Иран са добре известни и считана за терористична от арабските и други страни.

Според официално лице, пожелало анонимност, политиката на мълчание е преднамерено избрана дори и тогава, когато саудитските и други коментатори от телевизиите в Залива подкрепят протестиращите.

В добавка, ливанският премиер Саад Харири е получил отказ на искане за финансова помощ за да се избегне попадането на част или всички пари в ръцете на Хизбулла, според същия саудитски източник.

Гняв заради икономическите трудности и обвинения в корупция бележат политическия живот на Ливан от години. Този път, политици от всички религии и цветове са засегнати от този гняв, включително и Хизбулла и техния лидер Хасан Насрала, считан за недосегаем досега.

Викове „Всички значи всички“ призоваха за всеобщо оттегляне на досегашните силни фигури в ливанската политика. Тези скандирания идват и от сунитски крепости като Триполи и Акар на север, контролирани от Хизбула градове като Баалбек и Набатия, както и от християнските квартали на Бейрут.

„Това, което се случва е подарък за Саудитска Арабия и останалите страни в Залива, които водят прокси война с Иран“, казва Сами Надер, шеф на Левантийския институт в Бейрут. Главното е да не се намесват пряко, добавя той.

„Очевидно е, че Хизбулла са губещи и всеки знак, че друга регионална сила се опитва да яхне протестите ще поляризира и настрои хората едни срещу други“.

Подобно на Саудитска Арабия, Кувейт и ОАЕ също се въздържат от каквито и да е коментари на случващото се или от обичайните призиви за спокойствие и сдържаност. Засега те само евакуират гражданите си от Ливан.

Трите монархии доскоро бяха ключови партьори и финансови благодетели на намиращата се на ръба на колапса ливанска икономика. Ливан е една от най-задлъжнелите държави в света.

Засега страните от Залива стоят настрани от случващото се в Ливан и не бързат да действат. Причините за това са две – премиерът Харири не е изпълнил нито една от исканите от страните донори икономически реформи и по-важно – увеличаващото се влияние на Хизбулла в страната.

„Ако подпомагате Ливан финансово, де факто подпомагате Хизбулла“, казва Шафик Габра, професор по политически науки в Университета в Кувейт.

В Ливан, Хизбулла е държава в държавата. Тя е по-силна от ливанската армия, екипирана от САЩ. Освен участието си в политическия живот, организацията предоставя и социални услуги и помощи на членовете и симпатизантите си.

Лидерът на Хизбулла Хасан Насрала отправи и завоалирана заплаха към премиера Харири, като заяви, че тези, които се опитват да избягат от отговорностите си, трябва да бъдат съдени.

На официално ниво, петролните монархии от Залива не са изоставили Ливан. Те биха подкрепили всяко правителство, което извърши сериозни реформи, докаже се като надежден партньор и има волята да се изправи срещу влиянието на Хизбулла в страната, казва източник, запознат със дипломацията в Близкия Изток. Засега обаче изчакването е по-добрият избор.