Тръмп чака ръст на БВП на САЩ с над 3%, икономистите не са съгласни

Прогнозите на Белия дом предполагат, че намаленията на данъците, влезли в сила през 2017 г., ще бъдат удължени

11:40 | 10 февруари 2020
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп залага на икономически растеж от над 3% за 2020 г. в предложението му за годишен бюджет, надхвърляйки прогнозите на анализаторите и други ключови институции във Вашингтон, съобщава Bloomberg.

В предложението на Белия дом за фискална 2021 г. се казва, че ръстът на брутния вътрешен продукт ще се покачи с 3.1% през четвъртото тримесечие на 2020 г. спрямо година по-рано, последвано от 3% ръст през 2021 г., според високопоставен служител на администрацията.

Перспективите надвишават дори най-високата оценка на икономистите, които смятат, че ръстът на БВП ще се забави през тази година до 1.8%. Това е средната оценка в проучване на Bloomberg News сред 59 анализатори.

Прогнозата на Тръмп дори надвишава оценката на бюджетната комисия към американския Конгрес. В последния си десетгодишен преглед на перспективите от Конгреса посочват, че растежът ще започне да се забавя от 2019 г. до 2.2% през 2020 г. От Федералния резерв очакват ръст на БВП от 2% през тази година.

БВП се повиши с 2.3% през 2019 г., изоставайки от предишното обещание на Тръмп за 3.2%. В последното предложение за бюджета се посочват причини за разминаването с прогнозата, сред които търговската война между САЩ и Китай, предизвикателствата през производителя на самолети Boeing, стачката на хиляди работници в General Motors и историческото наводнение в Средния Запад.

Прогнозите на Белия дом предполагат, че намаленията на данъците, влезли в сила през 2017 г., ще бъдат удължени.

Темпът на растеж на американската икономика като цяло се забави след 2018 г. на фона на по-слаби инвестиции от страна на бизнеса, които намаляха за третото поредно тримесечие в края на миналата година.

Междувременно бюджетният дефицит на САЩ се очаква да нарасне до 1 трилион долара през тази фискална година за първи път от 2012 г. вследствие на масовите правителствени разходи за стабилизиране на икономиката при президента Барак Обама. Това също ще бъде първата година с такъв висок дефицит на фона на затегнат пазар на труда след Втората световна война.