Меркел уволни ключов член на правителството

Германският канцлер е поискала да се раздели със съветника си за източногерманските провинции

18:02 | 8 февруари 2020
Ангела Меркел. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Ангела Меркел. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел уволни ключов член на правителството след избирането на премиер на източногерманската провинция Тюрингия с помощта на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, предава Bloomberg, цитиран от investor.bg.

Меркел е поискала от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер да уволни съветника й за източногерманските провинции Кристиан Хирте, съобщи говорителят на правителството Щефан Зайберт в комюнике.

Хирте си навлече критики, след като поздрави премиера на Тюрингия Томас Кемерих, чието избиране предизвика политическа буря в страната, защото той беше подкрепен от крайната десница и от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел. Хирте е и заместник-председател на ХДС в Тюрингия, която е предприела действия против волята на лидера на партията на национално равнище Анегрет Крамп-Каренбауер.

Ходът може да помогне за успокояването на по-малкия партньор в коалиционното правителство на Меркел, Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която критикува Крамп-Каренбауер заради неспособността й да върне ХДС в Тюрингия в правия път.

Лидерите на ХДС и ГСДП се очаква да се срещнат по-късно в събота, за да обсъдят въпроса.