Германия продължава да е с най-големия излишък по текущата сметка в света

На второ място се нарежда Япония с 100 млрд. долара по-малко

14:30 | 3 февруари 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Германският излишък по текуща сметка остава най-големият в света и през 2019 г. въпреки търговското напрежение. Това се очаква да обяви институтът Ifo в понеделник – оценка, която по всяка вероятност ще поднови критиките срещу фискалните политики на канцлера Ангела Меркел, пише Investor.bg

Изчисленията на Ifo, видени от Ройтерс преди публикуването им, определят излишъка на ниво от 293 млрд. долара през изминалата година.

Това е четвърта поредна година, в която германският излишък е най-големият в света. Според изчисленията на института на второ място се нарежда Япония с близо 100 млрд. долара по-малко: 194 млрд. долара.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия от години призовават Берлин да направи повече, за да стимулира вътрешното търсене и вноса, като мярка срещу глобалния икономически дисбаланс и слабия растеж в чужбина. Американският президент Доналд Тръмп също неведнъж е критикувал германската експортна мощ.

Размерът на германския излишък се дължи основно на това, че много повече продукти и услуги от страната са продавани в чужбина, отколкото внасяни.

Според икономиста на Ifo Кристиан Гриме германският излишък е нараснал миналата година с почти 16 млрд. евро до 7,6% от брутния вътрешен продукт.

Повече по темата четете на Investor.bg