Япония: Олимпийските игри няма да бъдат отменени заради коронавируса

Японският премиер Шиндзо Абе обяви, че няма да има отменяне или отлагане на летните игри в Токио

16:42 | 6 февруари 2020
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Японският премиер Шиндзо Абе заяви пред парламента на страната, че тазгодишните Олимпийски игри в Токио няма да бъдат отменени или отложени, въпреки опасенията от новия коронавирус, който зарази десетки хиляди души и хвърли сянка върху пътуванията и туризма в Азия, съобщава Bloomberg.

Олимпийският огън се очаква да пристигне в северната префектура Мияги след шест седмици, като официалното начало на игрите ще бъде четири месеца по-късно, на 24 юли. Наложените ограничения при пътуванията обаче, започнаха да засягат квалификационните състезания.

„Искам да поясня, че Организационният комитет и Международният олимпийски комитет не водят никакви дискусии относно отлагането на олимпийските игри в Токио“, беше категоричен Абе пред парламента.

Министър-председателят на Япония вярва, че столицата на страната ще бъде добър организатор на Олимпийските игри за втори път, а Япония разчита, че провеждането им ще спомогне за укрепването на икономиката. Въпреки това налице са и някои съмнения заради наложените ограничения да се пътува от Китай, които са предпоставка и за бъдещи ограничителни мерки.

Коронавирусът заплашва да нанесе удар върху икономическия растеж на Япония в периода на Олимпиадата.

Плановете на Абе са да продължи да работи в тясно сътрудничество с Японския олимпийски комитет и Токийската столична община за подготовката на спортното събитие.

От историческа гледна точка съществува неписано правило, при което Олимпийските игри трябва да продължат да се провеждат. Въпреки че през 2016 г. вирусът зика бе обявен от Световната здравна организация за опасен за общественото здраве, той не попречи на провеждането на игрите.

Организаторите на ежегодния маратон в Токио, който трябва да се проведе на 1 март, обявиха, че гражданите на Китай, които имат затруднения да пътуват до Япония, ще получат възможност да вземат участие през следващата година. Столичният маратон е едно от най-важните квалификационни състезания, които осигуряват квота на олимпийския отбор на Япония за игрите.