Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Дошло е времето Япония да инвестира много по-сериозно в България

Никола Зикатанов, заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бизнес старт, 06.02.2020

09:41 | 6 февруари 2020

Дошло е времето Япония да инвестира много по-сериозно в България. Показателен е интересът на потенциалните японските инвеститори към нас. Това каза Никола Зикатанов, заместник-председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова.

Положителната оценка на Никола Зикатанов идва след провеждането на Българо-японски икономически форум под егидата на президента Румен Радев и Японското посолство, в което участие са взели 15 от най-големите японски компании.

„Общият годишен оборот на компаниите, които бяха на форума е над 300 млрд. евро. За сравнение БВП на България е малко над 50 млрд. евро“

„Политиците вече дадоха зелена светлина след двустранните посещения на държавни ръководители, а сега е време бизнесът да действа“, обясни още Никола Зикатанов.

По думите на заместник-председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България България и Япония имат традиционни връзки, но ние почти не присъстваме на картата на японските инвестиции в ЕС. Търговските ни връзки се равняват на 200 млн. евро годишно, което обхваща традиционни български продукти като розово масло и закваска за кисело мляко, вино.

„Сред проблемите, с които се сблъскват японските инвеститори при желание да стъпят в Европа, са човешкият ресурс и издаването на работни визи“

„Към момента знаем, че компанията Murata Engineering с годишен оборот от 18 млрд. евро, която произвежда компоненти за електроника, иска да инвестира в България и да намери тук партньори, младежи, които да предложат идеи как техните компоненти да влязат в продукти, които са на съвременно ниво“, каза още гостът. Той обясни, че ръководството на компанията се е срещнало с декана на Техническия университет в София с цел организиране на състезание за предлагане на идеи, които да бъдат откупени и да бъдат произведени.

Целият разговор гледайте във видеото.