САЩ: Военният удар срещу иранския генерал беше неизбежен

Касем Солеймани бе убит при атака с дрон в Ирак по заповед на Доналд Тръмп

16:30 | 3 януари 2020
Обновен: 16:44 | 3 януари 2020
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg
Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Ударът на САЩ в Ирак по заповед на американския президент Доналд Тръмп доведе до смъртта на един от най-влиятелните ирански генерали. В резултат на военната акция в глобалните пазари се усети напрежение, след като върховния лидер на Иран заплаши с ответни мерки, пише Bloomberg.

Касем Солеймани, който бе командир на елитните части „Ал Кудс“, бе убит при атака с дрон в Багдад след заповед на Доналд Тръмп, съобщава Министерството на отбраната на САЩ. Президентът на САЩ не опроверга твърдението, а само качи снимка на американското знаме в своя профил в Twitter. Американското посолство в Багдад призова гражданите на САЩ незабавно да напуснат арабската страна.

Смъртта на Солеймани подхранва опасенията, че САЩ и Иран могат да бъдат въвлечени във военна конфронтация, която лесно би могла да се разпространи и в други страни. Натискът, който се осъществяваше в продължение на месеци, се задълбочи с масовите протеси в Ирак и Иран.

Външният министър Джавад Зариф заклейми убийството като написа в Twitter, че ударът е бил „акт на международен тероризъм“. Иранският върховен духовен лидер Али Хаменей ще присъства за първи път на спешно свиканото заседание на Висшия съвет за национална сигурност на Иран.

„Тежко отмъщение очаква убийци, които са изцапани с кръвта на Солеймани “, съобщи в изявление върховният лидер.

Иранското правителство сигнализира, че вероятно ще се насочи към американските военни бази в Близкия изток, както и че страната ще мобилизира войската си в целия регион.