Бившият директор на Nissan се укри от японските власти в Ливан

В азиатската държава се водят дела срещу Карлос Гон за присвояване на крупни суми

09:59 | 31 декември 2019
Снимка: Keith Bedford/Bloomberg
Снимка: Keith Bedford/Bloomberg

Карлос Гон, бившият изпълнителен директор на Nissan, обвинен в присвояване на крупни суми, срещу когото се водят дела в Япония, е избягал в Ливан. Това е изненадващ обрат в сагата, която започна с шокиращия му арест в Токио преди близо година, пише Investor.bg

„Сега съм в Ливан и повече няма да бъда държан за заложник от опропастената японска правосъдна система, където вината е по подразбиране, дискриминацията е масова, а основните човешки права са отхвърлени“, заяви в изявление бившият изпълнителен директор. „Не съм избягал от правосъдието – избягах от несправедливостта и политическото преследване“, допълва той, цитиран от Bloomberg.

Бягството на Гон в Ливан, където той има гражданство, не е случайно, тъй като страната също така няма споразумение за екстрадиция с Япония. Според 65-годишния Гон той е жертва на конспирация между ръководителите на Nissan, прокуратурата и представители на властта в Токио, които искат да спрат задълбочаването на съюза с Renault.

В Токио той очакваше провеждането на дело по обвинения във финансови престъпления, включително използването на корпоративни финанси за лични цели – обвинения, които Гон отхвърля.

Според източник, запознат с въпроса, бившият изпълнителен директор е напуснал Япония, тъй като не е смятал, че ще получи справедлив съдебен процес в страната.

Към момента нито дъщерята на Гон, нито неговият адвокат са отговорили на искане за коментар. Официалните институции също не работят, тъй като в Япония в момента са неработни дни от вторник до края на седмицата.

Гон, който в продължение на години беше редовен посетител на събития, посещавани от богатите и известните – като икономическия форум в Давос, беше пуснат под гаранция през април при условия, че живее на регистриран адрес и не напуска Япония.

Строгите условия на неговото освобождаване целяха да предотвратят укриването му. Той няма право да прекарва повече от една вечер далеч от дома си, без да е получил съдебно разрешение за това. Също така видеокамера бе монтирана на входната му врата, а в края на всеки месец той бе длъжен да представя списък с всеки, с когото се е срещнал. Докаго се движи в града Гон е следван от автомобили без специална маркировка, а при разходките му пеша е придружаван от цивилни мъже.

Историята показва, че е почти невъзможно да се опровергаят обвинения в криминално деяние в Япония. Делата в страната завършват с почти 100% осъдителни присъди, тъй като прокурорите разполагат с редица процедурни преимущества за разлика от повечето западни държави. В много случаи прокуратурата също така може да предоставя доказателства, придобити без съответното разрешително.

Към момента все още не е напълно ясно как Гон е напуснал Япония, тъй като неговият паспорт е конфискуван като едно от условията за пускането му под гаранция. Според ливански медии той е пристигнал с частен самолет от Турция.

Не е ясно и как Япония би могла да го върне обратно. Страната има споразумения за екстрадиция с Южна Корея и САЩ, показва справка на сайта на японското външно министерство.

Още по темата четете в Investor.bg