Японският производител Isuzu купува UD Trucks от Volvo за 2,3 млрд. долара

Автомобилната компания ще сключи сделка с Volvo Group, създавайки стратегическо партньорство в световната автомобилна индустрия

12:30 | 18 декември 2019
Снимка: Luis Tato/Bloomberg
Снимка: Luis Tato/Bloomberg

Автомобилната компания Isuzu Motors се съгласи да купи японския производител UD Trucks от Volvo Group в сделка за 250 млрд. йени (2,3 млрд. долара) и да създаде стратегическо партньорство, което е поредното доказателство за процеса на консолидация в световната автомобилна индустрия, съобщава Bloomberg.

Компанията UD Trucks, която е със седалище в Сайтама, Япония, беше част от Nissan Motors преди да бъде продадена на Volvo преди повече от десетилетие. Производителят на малки и средни дизелови автомобили Isuzu през миналата година е продал над 530 000 превозни средства. Сделката ще увеличи оперативните приходи на Volvo Group с около 2 млрд. крони (212 млн. долара). 

Заради възхода на електрическите превозни средства и с появата на самоуправляващите се автомобили производителите на превозни средства са принудени да инвестират сериозно в нови технологии.Това е и причината за нарастващия брой сливания и партнорства в сектора. Така японският гигант Toyota вече си партнира със Suzuki, Mazda и Subaru. Подобни съюзи стават все по-важни за световната автомобилна индустрия, тъй като производителите се стремят да обединят своите ресурси и да спестят разходи.

Американският производител на автомобили Ford си партнира с германския концерн Volkswagen, a японската компания Honda започна да работи заедно с General Motors.

Акциите на Isuzu поскъпнаха с 1,5% след публикуването на информацията за сделката с Volvo. И двете автомобилни компании обявиха, че очакват да приключат сделката до края на следващата година.