Японските регулатори глобяват Nissan с 22 млн. долара

Председателят на автомобилния производител бе обвинен във финансови нарушения

13:30 | 10 декември 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Японските регулатори обявиха, че производителят на автомобили Nissan може да бъде глобен с 2,4 млрд. йени (22 млн. долара) за фалшиво отчитане на доходите, които е получавал председателят на компанията Карлос Гон, пише Bloomberg. 

Комисията по ценните книжа и борсите направи препоръката една година след ареста на Гон, което шокира автомобилната индустрия и предизвика сътресения за японския автомобилен производител и неговия партньор Renault.

Карлос Гон, който отрече обвиненията за финансови нарушения в компанията, е освободен под гаранция. Съдебният процес се очаква да започне догодина. Nissan се стреми да отчете растеж, след като обяви най-ниски нива на рентабилност от десетилетие насам. Компанията съкрати 12 500 работни места и е с ново ръководство.

Nissan трябва да заплати на американския регулатор 15 млн. долара, а бившият председател Гон бе глобен с 1 млн. долара, които да заплати като неустойка.

Японските регулатори твърдят, че автомобилният производител нарушава закона за финансовите инструменти на страната, отчитайки възнагражденията до март 2018 г. Nissan е поискал глобата да бъде намалена от първоначалните 4 млрд. йени, съобщава вестник Asahi.