Европа ще трябва да реформира цялата си икономика заради политиката си за климата

Лидерите на блока се очаква да се ангажират да намалят нетните емисии на парникови газове до нула до 2050 г.

10:23 | 3 декември 2019
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейският съюз се подготвя за най-амбициозната политика в света срещу измененията на климата, изискваща радикално преразглеждане на икономиката, като подробности около това ще има през следващата седмица на среща на върха в Брюксел, съобщава Bloomberg.

Лидерите на блока ще се ангажират да намалят нетните емисии на парникови газове до нула до 2050 г., според проект на съвместно изявление за срещата на 12-13 декември.

За да постигне тази цел, ЕС ще обещае повече зелени инвестиции и ще коригира политиката си - от облекчаване на забраната на държавните субсидии до промяна на правилата за възлагане на обществени поръчки и облагане на вноса от държави, които не отговарят на екологичните стандарти.

„Ако нашата обща цел е да бъдем неутрален за климата континент през 2050 г., ние трябва да действаме сега“, каза Урсула фон дер Лейен, председател на Европейската комисия на конференцията за климата, организирана от Организацията на обединените нации в понеделник.

Планът на ЕС, който трябва да бъде одобрен след приключването на срещата на върха на Организацията на обединените нации в Мадрид, ще постави блокът във водеща позиция по темата за климата сред останалите големи замърсители в света. Държави, включително Китай, Индия и Япония, все още не са превърнали обещанията си в резултат на Парижкото споразумение за климата от 2015 г. в задължителни национални мерки. Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък заяви, че ще изтегли САЩ от Парижкото споразумение.

Европейската комисия ще има задачата да изготви правила, които да трансформират европейската икономика, след като националните лидери подпишат целите за климата за 2050 г. Формулировката на комюникето на проекта на върха, което все още може да се промени, отразява първоначални предложения, които тепърва ще бъдат разкрити от Комисията.

За да се гарантира, че разчитащата на въглищата Полша няма да наложи вето върху климатичните цели, лидерите на ЕС искат да обещаят „рамка за улесняване на процеса“, която ще включва финансова подкрепа, съгласно документа от 2 декември.

Комисията е направила оценка, че след 2030 г. могат да бъдат необходими допълнителни инвестиции в енергийни и инфраструктурни проекти от 290 милиарда евро (321 милиарда долара) годишно, за да се постигнат целите. Съгласно плана Европейската инвестиционна банка ще осигури финансирането от около 1 трлн. евро за десетилетие.

Фон дер Лийен каза на срещата на ООН, че през март Комисията ще предложи закон за ЕС, който ще направи необратим преходът към неутрална към климата икономика.

Лидерите на ЕС ще обсъдят и следващия дългосрочен бюджет на блока следващата седмица. Настоящото предложение е да се отделят поне 300 милиарда долара публични средства за инициативи в областта на климата или поне една четвърт от целия бюджет на блока за периода между 2021 и 2027 година.