Европейските винопроизводители се борят с климатичните промени

Измененията в климата оказват все по-голямо влияние върху винопроизводството

07:30 | 2 декември 2019
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Повишаването на температурите и екстремните метерологични условия оказват все по-голямо влияние върху производството в Европа, принуждавайки производителите да адаптират методите, които се прилагат от поколения насам, пише Bloomberg.

Алмудена Алберка, технически директор в испанската Grupo Bodegas Palacios 1894, спокойно приема предизвикателството: "Всяка година трябва да преоткривате себе си", допълва тя.

Това може да включва всичко - от предварително събиране на реколтата, пресаждане на лозовите насъждения, за да бъдат по-издръжливи по време на суша, както и да се намали употребата на хербициди с цел подобряване качеството на почвата и запазването на лозовите листа, за да се предпазят плодовете, споделя Алберка, която през 2018 г. е избрана за първия майстор от женски пол във винопроизводството в Испания.

Европа произвежда около 60% от виното в цял свят, като Италия, Испания и Франция съставляват по-голямата част от продукцията, а справянето с проблема с околната среда е деликатен въпрос. Около 15 000 дипломати и природозащитници ще обсъдят заплахите, породени от изменението на климата по време на конференцията на ООН през следващата седмица в Мадрид, където представители на около 200 държави ще работят в посока овладяване на замърсяването от изкопаеми горива.

"Ако топлото време се задържи повече от нормалното, това ще се отрази на потребителските навици, които лесно могат да ни струват цял месец от продажбите на нашия основен продукт", предупреждава Карлос Карабало, ръководител на испанската винарна Vindeos y Bodegas Sierra Cantabria, специализарана в производството на червени вина. "Времето става все по-непредсказуемо", споделя още той.

Нека хвърлим поглед върху това как изменящите се метерологични условия влияят на лозарството из целия континет:

Испания

На около 200 мили северно от Мадрид, в района Риоха, производителите се борят със средни температури, които са се покачили с до 1,3 градуса по Целзий между 1950 г. и 2014 г. Това е повишило алкохолното съдържание, водейки до по-ранно събиране на реколтата и появата на нови болести по културите.
Производствените разходи нарастват поради "необходимостта лозята да се напояват повече, както и заради скока в застраховането на реколтата", заявява Серхио Андрес Кабельо, изследовател от университета в Ла Риоха. Според него времето за прибиране на реколтата е по-малко предвидимо като това може да доведе до увеличаване на разходите за труд.

Винарните работят по създаването на клонинги на своите сортове, които да могат по-добре да се справят с новата среда, без да променят характеристиките им, заяви Иниго Торес, генерален мениджър на Grupo Rioja, асоциация, представляваща производителите в региона. Също така производителите съхраняват до една пета от своите реколти за тригодишен период, за да бъдат защитени от суша или студове, коментира още Торес. Досега винопроизводителите успяват да запазят общите количества стабилни.

Франция

Картината е още по-мрачна във Франция, където пролетните студове и градушките, последвани от горещата лятна вълна и суша увредиха продукцията. В района Бордо, където китайските инвеститори са закупили десетски замъци, непоносимата горещина е намалила обемите на производството с приблизително 6% за тази година, в сравнение със средните показатели за последните пет години, сочат оценките на френското земеделско министерство.

Самюел Мас, чието семейство се занимава със земеделие в Сейнт Баузил дьо Монмел в Южна Франция от 1400 г. насам, казва, че  това лято слънцето е изгорило около една четвърт от гроздето, растящо в неговите лозя с площ от 20 хектара, след като температурите достигнаха 46 градуса в най-горещите летни дни.

Мас работи по инсталирането на капково напояване върху около 80% от земята след като се сдобива с фермата през 2013 г., като заедно с брат си обмислят нови начини за поддръжка на лозите. Засаждат дървета, за да осигурят сянка и дават възможност на овцете да пасат, за да наторяват почвата.

В бъдеще Мас може да опре до грозде, което исторически е отглеждано в Гърция и Испания. Той планира да увеличи производството на маслини, за да разнообрази своите доходи.

"Това, което виждаме е, че нещата няма да се подобрят и ние ще трябва да се адаптираме към случващото се", сподели французинът.

Въпреки че производителите в Южна Франция изпитват сериозни затруднения заради високите температури, винарите на север в долината на Лоара все пак регистрират някои ползи от това. От Сансер на изток през Турен до района, в който се произвежда Мускад около Нант, винопроизводителите са свикнали да се борят с по-хладното време за отглеждане на гроздето, но през последното десетилетие те отчитат значителен ръст на реколтата.

Италия

Слънчева Тоскана е мечтата на всеки любител на виното. Вълнообразни хълмове, очарователни селища и лозя, които произвеждат едни от най-търсените (и скъпи) червени вина в света.

Но климатичните изменения нарушават идилията. Пиеро Ланца, 52-годишен собственик на лозе в региона Кианти, казва, че екстремните метерологични условия са се умножили през последните 15 години, довеждайки до краткотрайни зими и горещи лета. Според него винопроизводителите трябва да бъдат все по-гъвкави що се отнася до поддържането на лозите и събирането на гроздето.

"Трябва да познавате потенциала и границите на вашата земя и да реагирате бързо на климатичните промени", посочва той.

Италия все още произвежда най-голямо количество вино в Европа, отчасти защото обхваща различни климатични зони, от планинския регион Тирол до сравнително сухата Сицилия.

Германия

Промените на климата донесоха доста ползи на обикновено хладната Германия. Повишаването на температурите помогна на производителите да отглеждат грозде, предзначено за по-топъл климат - Каберне Совиньон, Мерло или Шираз - разширявайки своята продуктова линия отвъд Ризлинг и Пино. Миналогодишното сухо и топло лято, което доведе до най-ранната реколта досега, предостави на гроздето много слънце като го превърна в една от най-добрите реколти от години насам. Производството надмина с 23% десетгодишните средни стойности.

Но не всички новини са добри. Излагането на повече слънчева светлина, увеличава съдържанието на алкохол и това може да застраши износа на вино за САЩ, най-големият клиент на Германия (и на Европа). Американците предпочитат по-леки вина като  Ризлинг от региона Мозел, които съчетават плътен вкус със съдържание на алкохол по-малко от 10%. И докато лозята успяха да оцелеят на миналогодишната суша, изсмуквайки влагата от подпочвените води, това лято въпросните "резервоари" се оказаха празни, когато сушата се завърна.

Винопроизводителите вече се приспособяват като избират по-хладни парцели, с по-голяма надморска височина, стараят се да не режат листата на лозята, с което запазват сянката за гроздето, и инвестират в напоителни системи.

"Досега германската винарска индустрия печелеше от повишаването на температурите, но това може да се промени", твърди Франк Шулц, говорител на DWI, местна група от лозаро-винарската индустрия. Той добавя, че всеки винопроизводител не харесва непредвимото време.

Великобритания

Великобритания, доскоро считана за страна, разположена твърде на север, за да произвежда качествено вино, през последните две десетилетия разраства своите лозови насъждения, тъй като производителите са били подготвени за топлите лета.  Производството на вино в Англия и Уелс нарасна до 13,2 млн. бутилки за миналата година от 5,1 млн. през 2015 г., сочат данни на Wines of Great Britian. Площта, засадена с лозя, е увеличила размерите си над четири пъти от 2000 г. насам.

Географските сходства между Англия и френския регион Шампан насърчиха производството на пенливи вина, като водещите винарни в момента са Chapel Down в Кент, Nyetimber и Ridgeview в Съсекс. В същото време френската лозарска къща за шампанско Taittinger е инвестирала в лозарски проект в района на Кент.

"2019 г. беше поредната силна година, не колкото необикновено високите нива от 2018 г., но все пак добра ", написа в публикация в своя уебсайт Марк Харви, управляващ директор на Chapel Down.

Португалия

Намаляването на валежите,големите суши и високите температури са основните притеснения за винопроизводителите в Португалия, заяви Жоао Сантос, климатолог и професор в университета в Трас ос-Монтес и Алто Доро.

"Проблемът с липсата на вода е много сериозен", казва той. Според него това за момента не се отразява на качеството, защото секторът реагира добре, чрез напояване и други предварително взети мерки.

Някои сортове са в състояние да се справят с топлината по-добре отколкото други, казва Сантос, като по-големите винарски компании се съобразяват с този факт при засаждането на нови лозя.

Гърция

Винопроизводителите в Гърция трябва да се справят с увеличаването на валежите, градушките и бурите, но техните лозя са издръжливи на продължително излагане на слънце, смята Джордж Скурас, ръководител на местна винарна. Сортовете в страната - като червеното грозде Агиоргитико или бялото Мосхофилеро - са далеч по-добри от някои от най-извесните сортове грозде в Западна Европа, допълва той.

Австрия

Ситуацията в Австрия е смесена, тъй като повишаващите се температури допринасят за развитието на червени сортове като Блауфраенкиш и Мерло, чиито гроздове събират голямо количество слънчева светлина. Но някои сортове бяло грозде като Шардоне и Грюнер Ветлинер трябва да бъдат обрани по-рано, за да се избегне тяхното презряване, коментира Мартин Нитнаус, който упрявлява винарна в Голс, в региона Бургенланд.

Румъния

Производителността на Румъния за 2019 г., най-вече за износ, е малко по-ниска от реколтата през 2018 г, тъй като гроздето е засегнато от градушките.

Заместник-управителят на националната лобистка организация на лозаро-винарската индустрия в страната Виктор Чиуперка споделя, че години наред в Румъния е налице суша, което е в плюс за индустрията, особено по време на сезона на зреене на гроздето.

България

България, най-бедната страна в Европа, е претърпяла необичайни климатични промени през последните три-четири години, смята Благой Русев от Orbelus Organic Winary. Дългите периоди на суша оказват отрицателно влияние върху качеството на виното. Българското винопроизводство е спаднало с 3,6% през миналата година, спрямо година по-рано, поради влошените метерологични условия, сочат данни на OIV.

Хърватия

Един от водещите винари в Хърватия Ивица Матошевич заяви, че по-високите температури и проливните дъждове съкратяват жизнения цикъл на лозята. Преди гроздоберът се е състоял през семптември и октомври, а сега събирането на реколтата става през август и септември