Morgan Stanley: Инвеститорите могат да ударят спирачки на възходящия тренд в Европа

Сегашната степен на превъзходство на акциите спрямо доходността на облигациите се оказва трудна за поддържане

16:27 | 9 ноември 2019
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

След като европейските акции отчетоха многогодишни върхове благодарение на търговския оптимнизъм, инвеститорите могат да ударят спирачки на възходящия тренд според Morgan Stanley, съобщава Bloomberg.

Оптимизмът около постигане на търговска сделка между САЩ и Китай и намаляващите рискове от Brexit без сделка доведоха до поскъпване на акциите през последните седмици, като индексът Stoxx Europe 600 вече е с под 2% под най-високия си връх, достигнат през 2015 г.

„На фона на това, че европейските акции вече са с над 10% от най-ниските си стойности през август, трябва да се има предвид, че може да настъпи пауза в този тренд“, смята стратегът от Morgan Stanley Грехам Секър.

Падането на показателя CBOE Volatility Index под 13 пункта показва, че рискът вече не е приемлив.

Според стратега сегашната степен на превъзходство на акциите спрямо доходността на облигациите е трудна за поддържане.

Паневропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 1,5% през изминалата работна седмица след новината, че Вашингтон и Пекин са се договорили да премахнат взаимно наложените си мита за стоки и услуги. В петък обаче имаше известно объркване, след като американският президент Доналд Тръмп каза пред репортери, че не се е съгласил с нищо.