Южна Корея и Япония разчупват ледовете след най-тежкия си конфликт от години

Южнокорейският президент Мун Дже-ин и японският премиер Шиндзо Абе са се обединили около мнението да решат споровете си чрез диалог

11:39 | 4 ноември 2019
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Южнокорейският президент Мун Дже-ин и японският премиер Шиндзо Абе са се договорили да смекчат напрежението между двете страни по време на първата си среща от 14 месеца насам по информация на президентския кабинет на Южна Корея, съобщава Bloomberg.

Мун и Абе се обединиха около мнението, че отношенията между Южна Корея и Япония са важни и потвърждават принципа, че въпросите между двете нации трябва да се решават чрез диалог.

Абе предаде "основната позиция" на Япония по двустранните въпроси по време на срещата си с Мун, съобщи базираната в Токио агенция Kyodo News, цитирайки японското външно министерство.

Краткият 11-минутен разговор по време на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия в Банкок идва на фона на дългогодишна вражда, прераснала в спор за търговията и сигурността, който доведе до бойкотиране на японския внос в Южна Корея и бе взето решение за отпадане на договора за обмен на разузнавателна информация между двете страни. Сблъсъкът доведе до извънредна среща миналия месец между Абе и южнокорейския премиер И Нак-йон.

Мун предложи при необходимост да се проведат разговори на високо ниво, докато Абе обяви, че за да се разреши спорът, всяко усилие си струва да бъде направено. Абе последно се срещна с Мун през септември 2018 г. и получи шанса да се срещнат отново по време на срещата на Г-20 в Осака през юни.

Коментарите бяха сред най-положителните, откакто миналата година южнокорейските съдилища издадоха поредица от решения в подкрепа на исковете на корейците, принудени да работят за японски компании по време на окупацията на Корейския полуостров през 1910-1945 г.

Впоследствие Япония затегна ограниченията върху износа на ключови суровини, използвани от южнокорейските производители на полупроводници. Южна Корея отговори на наложените ограничения, отказвайки се от договора за споделяне на разузнавателна информация с Япония.