Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Защо се изостриха търговските отношения между Япония и Южна Корея?

Доц. Евгений Кандиларов, преподавател в СУ, сътрудник в Центъра за исторически и политологически изследвания, Клуб Investor, 05.10.2019

20:30 | 5 октомври 2019
Доц. Евгений Кандиларов, преподавател СУ, сътрудник в Центъра за исторически и политологически изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Евгений Кандиларов, преподавател СУ, сътрудник в Центъра за исторически и политологически изследвания. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Търговските отношения между Южна Корея и Япония се изостриха. В политически план често има напрежение между двете държави, тъй като те имат тежко историческо минало. Поводът за обтягането на тези отношения е факт от историческото минало на страните. Това каза доц. Евгений Кандиларов, преподавател в СУ, сътрудник в Центъра за исторически и политологически изследвания, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков.

"Южна Корея предяви претенции към японската компания Mitsubishi, че трябва да изплати репарации за положения робски труд на корейски граждани, когато страната е била част от колониалната империя на Япония".

"За Япония тази страница е затворена, тъй като двете държави са възстановили дипломатическите си отношения още през 1965 г. Историческото минало тежи върху отношенията между Токио и Сеул", коментира Кандиларов.

"Това доведе до тежки санкции от двете страни, свързани с налагането на ограничения за вноса и износа. Двете икономики са изключително експортно ориентирани и тясно свързани една с друга. Ако конфликтът се задълбочи, проблемите за двете държави ще са големи".

"Смятам, че страните ще се опитат да тушират напрежението, за да не се стигне до по-сериозни последствия за икономиките им", обясни той.

Очаквайте видео с целия разговор.