Китайските производители на електрически коли се борят за оцеляване

Причината са намалените субсидии и затегнатите изисквания на правителството

13:32 | 30 октомври 2019
Китайска електрическа кола на автосалона във Франкфурт. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Китайска електрическа кола на автосалона във Франкфурт. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Докато компанията Tesla отчете печалба за третото тримесечие, която изненада анализаторите, то производителите на електрически автомобили в Китай страдат от историческо свиване в търсенето, пише Bloomberg.

BYD Co., най-големият производител в страната на хибридни и електрически автомобили (с електрически двигатели, с горивни клетки и plugin hybrid), съобщи за 89% спад в печалбата за третото тримесечие и посочи, че и годишната печалба може да спадне с 43%. Друг голям производител на електрически автомобили, BAIC BluePark New Energy Technology, също предвижда загуба в мрачна прогноза за 2019 г.

В тежка битка за оцеляване, стотици производители на електрически превозни средства се опитват да убедят потребителите, че си заслужава да платят повече, отколкото да заложат на бензинови или дизелови автомобили – засега безуспешно. Продажбите спадат в три поредни месеца до септември, когато правителството намали субсидиите за индустрията след похарчени милиарди юани субсидии.

BYD, зад която стои Уорън Бъфет, заяви по-рано този месец, че продажбите ѝ през септември са спаднали с 15%. Спирането на субсидиите нанася удар по печалбите и за четвъртото тримесечие, но компанията има предимството на пионер при хибридните и електрическите коли според анализатора на Bloomberg Intelligence Стив Ман.

Акциите на BYD поевтиняха с 5.6% на Хонконгската борса в сряда, като достигнаха най-ниското си ниво от февруари 2016 г. Анализаторите от Daiwa Securities свалиха рейтинга им от нива „купувайте“ на „задръжте“, като посочиха, че слабата продукция на BYD за сегашното тримесечие е притеснителна, доколкото това е пиков сезон за продажбите. Междувременно закъсалата за пари NIO, зад която стои Tencent Holdings, се раздели с финансовия си директор по-рано през седмицата.

Акциите на BAIC BluePark поевтиняха с 8.2% на Шанхайската борса, след като компанията обяви, че е доставила 98 382 бройки за първите девет месеца, което е по-малко от половината от предвидените за годината 220 хиляди. За цялата индустрия на електрическите автомобили продажбите са се увеличили с 21% за периода януари – септември според Китайската асоциация на автомобилните производители, като това е значителен спад спрямо 84% ръст от 2018 г.

Китай счита електрическите автомобили за ключови и си е поставил за цел 60% от всички коли, продавани в страната до 2035 г., да са задвижвани от електрическа енергия. В Китай има около 500 производителя на електрически коли и правителството желае да ограничи броя им. Министерство на индустрията и информационните технологии публикува през миналия месец проект за наредба, която изисква от производителите на автомобили да имат поне 6 милиарда юана (850 милиона долара) собствен капитал. Китайските производители също така са изправени пред по-силна конкуренция от международни компании като BMW, Volkswagen AG и Tesla, която строи фабрика в близост до Шанхай.