Ангела Меркел апелира за възобновяване на процеса по спасяване на мигранти

От 2015 г. насам десетки хиляди души от Средиземноморието бяха спасени в рамките на европейската военноморска мисия Sofia

17:17 | 16 август 2019
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел (ХДС) призова за възобновяване на организираното от държавата спасяване на мигранти от Средиземноморието, пише германският седмичник Die Zeit.

„Разбира се, би било добре, ако днес отново разчитахме на мисия "София", както и на правителствените кораби, каза Меркел в четвъртък вечерта в Берлин в рамките на прием на бившия министър на отбраната на отбраната Урсула фон дер Лайен. Морските спасителни операции са също толкова необходими, колкото и борбата с контрабандистите.

От 2015 г. насам десетки хиляди души от Средиземноморието бяха спасени в рамките на европейската военноморска мисия "София". Спасените край бреговете на Либия мигранти бяха изпратени в Италия - повече от 22 500 от общо 50 000 чрез германския флот. Преди няколко месеца мисията, срещу която Италия оказа съпротивление, бе прекратена. Германия не бе в състояние да се откаже от искането за продължаване на процеса по спасяване на европейско ниво.

През юли, на среща на ЕС в Хелзинки, Германия и Франция се опитаха да стартират обща схема за разпределение на мигрантите. Министърът на вътрешните работи на Италия и десен популист Матео Салвини разкритикува планираното разпределение на лодките за бежанците. "Срещата, поискана от французи и германци" за миграцията, се оказа провал, отсече Салвини. Отново се повтаря "Италия да продължи да бъде бежанският лагер на Европа".